26 Ocak 2017 14:42

Diyarbakır kayyımı tramvay projesine de kondu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait tramvay projesini, belediyeye atanan kayyım yeni bir projeymiş gibi hayata geçirmeye çalışıyor.

Paylaş

Aziz ORUÇ
Vedat DAĞ 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin yıllar önce bütçesini oluşturduğu, ancak başbakanlık tarafından onaylanmaması nedeniyle bekletilen tramvay projesi, kayyımın atanmasının ardından hemen onaylandı. Kayyım Cumali Atilla’nın yeni bir proje olarak yansıttığı çalışmayı ilk olarak hazırlayan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Komisyonu Başkanı Mustafa Emrah, projenin kendilerine ait olduğunu hatırlattı. 

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir’in Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde 2010-2011 yıllarında ilk olarak hazırlanan hafif raylı sistem projesini hayata geçirmek için 30 Mart 2014 yılında seçilen Gültan Kışanak ve Fırat Anlı tarafından da proje için çaba gösterildi. Yıllardır tüm girişimlere rağmen projenin başbakanlık tarafından onaylanmaması nedeniyle bir türlü startı verilmedi. 1 Kasım 2016 tarihinde Büyükşehir Belediyesine kayyım olarak atanan Cumali Atilla kendileri hazırlamış gibi reklamını yaptıkları projeyle ilgili duyuru yaparak, raylı sistemin hayata geçirileceğini açıkladı. Proje başbakanlık tarafından jet hızıyla da onaylandı.

PROJE KAYYIMIN DEĞİL

18 duraktan oluşacak hafif raylı sistemin birinci etabı 14 kilometre uzunlukta Dağkapı’dan başlayıp, Kayapınar ilçesindeki Eğitim ve Araştırma Hastanesine kadar, ikinci etap ise Diclekent’ten, 500 Evler’e kadar olarak planlandı. 30 vagonun çalışacağı ön görülen projenin hazırlıkları bitirilmesine rağmen engelle karşılaştı. Yıllardır proje üzerinde çalışmalar yürüten, projenin önemi ve bu projenin neden hayata geçmediği konusunda açıklamalarda bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Ulaşım Komisyonu Başkanı Mustafa Emrah, projenin kayyım tarafından yeni projeymiş gibi yansıtılması ve kısa bir sürede hayata geçirileceği yönünde yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

‘PROJE YPK TARAFINDAN DURDURULDU’

2013 yılında İller Bankasına ilk başvurunun yapıldığını dile getiren Emrah, 2014 yılında 100 milyon TL üzerindeki projelerin Devlet Planlama Teşkilatı tarafından Yüksek Planlama Kuruluna (YPK) havalesinin yapıldığını belirtti. YPK’nin de bakanlar ve başbakandan oluşan bir planlama kurulunun olduğunu söyleyen Emrah, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi projenin 2015’teki programa alınmasını istedi. Bütün tıkanma ise YPK’ye giden projemizin burada bekletilmesidir. YPK projenin uygulanabilirliği için çeşitli yazışmalar yapıldı. Yapılan yazışmalarda Kalkınma Bakanınca onaylı bir projeydi. Proje 100 milyon TL ve dış kredili olduğu için Kalkınma Bakanlığından da bir proje istenmişti. Bakanlıkta hazırlanan rapor olumlu olmasına rağmen YPK’te projemiz bekletildi” diye konuştu.

‘SİYASİ SEBEPLERDEN DOLAYI ENGELLENDİ’

Projenin hayata geçmesi için ilk günden beri birçok firmayla görüşmeler yaptıklarını ifade eden Emrah, incelemelerde de en iyi uygulanabilir projeler arasında görüldüğünü, bunu hem Dünya Bankası, Fransa Kalkınma Bankası hem de Çin hükümetinin bankasınca onaylandığını vurguladı. Bu projenin Diyarbakır’a çok uygun olduğunu anlatan Emrah, projenin başbakanlık tarafından siyasi sebeplerle durdurulduğunu söyleyerek, “AKP’den olmayan belediyelerin projeleri önünde hep engel olundu” dedi.

‘PROJE BİZİM’

Kayyım Atilla’nın proje yeniymiş gibi yansıtmasına ve bir an önce hayata geçirileceği yönündeki açıklamalarına tepki gösteren Emrah, sistemle ilgili tüm detayların projelerinden alıntılandığını dile getirdi. Emrah, “Bu proje farklı yansıtılıyor. İnsanların gözü boyanmak isteniyor. Yalan dolan haberlerle bu proje farklı yansıtılıyor. Geçen yıl da aldığımız 10 otobüsün ücretini dahi ödemiştik. Malzeme ofisine parasını yatırdık. Ama şimdi kayyım kendilerine mal ederek, halkı bu şekilde kandırmak istiyor. Ama bu yalan bir gün ortaya çıkacak” diye konuştu.

Projenin yıllarca başbakanlık tarafından bekletilmesini, kayyımın gelmesinin hemen ardından projenin onaylanmasını kabul edilemez olarak nitelendiren Emrah, bununla halka “Bizden olanlar gelirse, her işinizi onaylarız. Ama bizden olmayanlar gelirse hiçbir işinizi yapmayız” mesajının verildiğini söyledi. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Ege Denizi’nde art arda iki deprem oldu

SONRAKİ HABER

İstanbul'da akşam saatlerinde kar etkili oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...