26 Ocak 2017 14:09

İşsizler kahvesi dolup taşıyor

Urfa'daki işsizler kahvesi dolup taşıyor. İşsizlere bir dokun bin ah işit.

Paylaş

Arjin Dilek ÖNCEL

Urfa'nın Halliye ilçesi Demokrasi Caddesi girişindeki Samsat Meydanı’nda bulunan işsizler kahvesi gün içinde dolup taşıyor. El uzattığınız her işsizin ağzından sitem ve öfke dolu sözler dökülüyor.

Sabahın erken saatlerinde şehrin işlek yerlerinden biri olan yol üstündeki kahvede beklemeye başlayan 18-75 yaş arası işsizler, işverenler tarafından hamallık adayı olarak seçilmezler ise beş para kazanamadan evlerine dönüyor. Kahve, seçim anı ve seçilmeyenlerin bakışı ile köle pazarlarını andırıyor.

İş bekleyen 55 yaşındaki Ali Durmaz, kahve ile arasında paravan bulunan lüks restoranı göstererek “Biz nerede, onlar nerede. Bu büyük bir haksızlık. Oraya gidenlerla bizim aramızda dağlar kadar fark var” diyerek paravanla bölünen eşitsizliğe dikkat çekiyor. Sabah saat 05.00’te iş bulabilmek için umutla toplandıklarını ifade eden Durmaz, “Eskiden iş çıkıyordu. Şimdi iş yok. Bazı günler 40 lira, bazı günler 50 lira ya da 100 lira kazanıyoruz. Bugün hava soğuk diye kimse yok. Yoksa burada 300 kişi toplanıyor. Geçimimizi sağlayamıyoruz ama ne yapalım mecburuz. Benim 5 çocuğum var ve hepsini okutmaya çalışıyorum” diyor.

ANKARA’DA DAYIN YOKSA...

Türkiye’de yanlış politikalarından kaynaklı ekonomik krizlerin yaşandığını dile getiren işçilerden Mehmet Celal Aydın, “Akşam 18.00’e kadar yol kenarında bekliyoruz. İki aydır hiç kazanamıyoruz. Günlük 15-20 liraya işe giden oluyor. En fazla 30 lira. Bu 30 liraya çocuğuna harçlık mı verecek? Kira mı verecek? Nasıl geçinecek?” derken, diğer işçiler bir ağızdan “Ankara’da dayın varsa iş var, yoksa iş yok” diyor.

‘AÇKEN ‘EVET’ Mİ DİYECEĞİZ’

45 yaşındaki 8 çocuk babası Zeki Duran da, yaşadığı zorlu yaşamı tarif ederken hükümete tepki gösteriyor. Anayasa değişikliği için gidilecek referanduma işaret eden Duran, “hayır’ a az kaldı. Hepimiz ‘hayır’cıyız. Referandumda ‘evet’ demeyeceğiz. Biz böyle açken ‘evet’ mi diyeceğiz? 15 yıldır sürünüyoruz, açlıktan ölüyoruz. Partizanlık yapmıyoruz açız” diyor.

EKMEK LAZIM...

Kahve daimi üyelerinden Fehmi Kan da koşullarını şu sözlerle ifade ediyor: “Bu millet hep perişan. Herkes ekmeğe muhtaç olmuş. Sabah saatlerinde gelip bekliyoruz. Ekmek lazım, şeker lazım, yağ lazım.” Hangi işlerde çalışıyorsunuz sorusuna da ‘Amelelik’ yanıtını veren Kan, ilerleyen yaşına rağmen iş olursa daha çok inşaatlarda çalıştıklarını söylüyor. (Urfa/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Suluova kaymakamlığına atanan Aslaner açığa alındı

SONRAKİ HABER

Meteorolojiden zirai don uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...