26 Ocak 2017 13:19

Yıldırım’dan itiraf: Komisyon AİHM ihtimaline karşı kuruldu

Başbakan Binali Yıldırım, OHAL mağduriyetlerini gidermek iddiasıyla kurulacak inceleme komisyonunun AİHM ihtimaline karşı kurulacağını itiraf etti.

Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım Adli Veri Bankası tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, OHAL mağduriyetlerini gidermek iddiasıyla kurulacak olan inceleme komisyonu için “AİHM’ye gitme ihtimaline karşı bir itiraz komisyonu oluşturduk” itirafında bulundu. Komisyon kurulacağı duyurulduğundan itibaren hukukçulardan, CHP ve HDP’den AYM ve AİHM’yi aşmak için bu komisyonun kurulacağına dair uyarılar gelmişti.
 
Öte yandan OHAL sürecinde AİHM’ye Türkiye’den 5 bin dosya ile başvuru yapıldı, ancak inceleme süreci dondurulmuş durumda.

Başbakan Binali Yıldırım Adli Veri Bankası projesi tanıtım töreninde konuştu. Darbe girişimine ilişkin devam eden soruşturmalara hakkında yargı mensuplarına seslenen Yıldırım, “‘İdam, idam’ diye insanlar niye sokakta bağırıyor, sonuç görmek istiyorlar” dedi.  Yıldırım “Vatandaşlarımız şu noktadan rahatsız. Darbe olalı 6 ay oldu. Silahı alan, insanları öldürenler belli. Niye bunlar hâlâ yargılanmadı diye soruyorlar. Yani bu bizatihi görüntülerde insanları öldüren, insanların üzerine bomba atanlar, bunu itiraf edenler, her türlü delili elde olanlar ayrı bir paket halinde niye yargılanmaz. Ben de size soruyorum. Bunları ayrı yargılayın, bunlarla irtibatlı olanları da ayrıca yargılayın. Vatandaşın yüreğini soğutun. Tabii bu yargının işi, anlamadığımız birçok şey söylüyorlar” görüşünü savundu.

Yıldırım anayasa değişikliğinin nedenini de ‘tıkanan yargı’ya bağladı ve şöyle dedi: 2007 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye bir yargı icadıyla karşı karşıya kaldı. 367 milletvekili olmadan Mecliste cumhurbaşkanı seçimi yapılamayacağı gibi, yargı camiasının duayeni sayılan isimlerin ortaya attığı icatla yargı sistemi tıkandı. Biz cumhurbaşkanlığı sistemine giden adımları, o gün yaşananlardan dolayı attık. Bugün anayasa değişikliği esasen 2007’de cumhurbaşkanının seçilememesinden dolayı, gittiğimiz halk oylamasında, anayasa değişikliğinin eksik kısmının tamamlanmasıdır.

Binali Yıldırım “AYM ve AİHM’ye gidişin önünü tıkıyor” şeklinde eleştiriler yöneltilen OHAL inceleme komisyonuna ilişkin de konuştu. Yıldırım komisyonun AİHM’yi aşması için kurulduğunu şu sözlerle itiraf etti:

“FETÖ’yü temizlemek için OHAL devam edecek, OHAL dolayısıyla memuriyetten çıkarılanlarla ilgili yargı yolu kapalıydı, 70 bin dosya Anayasa Mahkemesinde bekliyor. Yaptığımız düzenlemeyle itiraz yolunu hukuki bir zemine kavuşturduk. Bu davaların AİHM’ye gitme ihtimaline karşı bir itiraz komisyonu oluşturduk. Bu düzenleme OHAL süresince dahi hak arama yargı yolunun açılmasıdır. Bütün mağduriyetleri ortadan kaldıracak, her ne kadar ihanet yapmış olsalar da Türkiye bir hukuk devleti. Hukuk devletinin gereği de herkesin hakkını, hukukunu sonuna kadar aramasıdır. Yaptığımız budur. Burada verilen kararlar adli karar değil, idari kararların kesinlik kazanmasıdır. Bu kararlar hak arama yollarını açmaya yarayan kararlar olacak. Hak arama yolunun bir mesnedi haline gelecek ve ilgili bütün mahkemeler tarafından dikkate alınacak.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar Ayşegül Başar'a özgürlük istedi

SONRAKİ HABER

Hakan Şükür'e zorla getirme kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...