26 Ocak 2017 12:43

Cumhuriyet Muhabiri Canan Coşkun'a para cezası

Cumhuriyet Muhabiri Canan Coşkun ‘Hakim ve savcılara indirimli konut’ haberinden 12 bin 600 TL adli para cezasına çarptırıldı.

Paylaş

Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Canan Coşkun, hakim ve savcıların indirimli ev sahibi olmasını haberleştirdiği gerekçesiyle açılan davada 12 bin 600 TL adli para cezasına çarptırıldı, ceza ertelenmedi.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde  görülen duruşmaya gazeteci Canan Coşkun, avukatları katıldı. Coşkun'a destek amacıyla DİSK Basın-İş Sendikası Başkanı Faruk Eren, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş da duruşma salonunda yer aldı. 

Coşkun duruşmadaki son savunmasında, Cumhuriyet Gazetesini susturma amaçlı operasyon kapsamında tutuklanan yazar ve yöneticileri anımsatarak, "4 yıllık çaylak bir yargı muhabiri olarak İstanbul'daki adliyelerde Bülent Utku ve onun gibi yüz akı 10 arkadaşımızın tutuklanması kararı gibi çokça hukuksuz kararı, ilk ağızdan duyarak, ilk elden görerek, haberleştirerek, adalete, hak ve hukuka, tarafsız ve bağımsız yargıya, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğuna ilişkin inancımı çoktan yitirdim" dedi.

HUKUKÇULAR BİLE İNANMIYOR

Gazeteci Ahmet Şık'ın 5 yıl önce Fethullah Gülen cemaatine mensup hakim ve savcılarca tutuklandığını, 5 yıl sonra da FETÖ/PDY propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklandığını da anımsatan Coşkun "Kimse yasalar çerçevesinde işleyen bir hukuk sisteminin varlığından bahsedemez zannımca. Hukukçular bile böyle kararları bırakın hukuka uygun bulmayı, akla, mantığa bile aykırı bulurken, bizler neden inanalım ki “tarafsız, bağımsız yargı” aldatmacasına" diye sordu.

KOYU KARANLIK

Cezaevlerinde 150'ye yakın tutuklu gazeteci olduğunu, ifade ve basın özgürlüğüne yönelik baskıları dile getiren Coşkun, "Bugünlerde dünya çapında elde edilmesi zor bir kötü şöhrete sahibiz artık. Öylesine koyu bir karanlığın içindeyiz ki cılız da olsa bir ışık yok ne yazık ki. Vereceğiniz kararın bu sayısız hukuksuzluğun yanına atılmış bir çentik daha olmamasını umuyorum. Ben yalnızca gazetecilik yaptım. Gazetecilik de suç değildir. Yazdığım haberle kimseye hakaret ettiğime inanmadığım için sizden beraat talep etmiyorum. Yalnızca adaletin yerini bulmasını istiyorum" diye konuştu. 

Coşkun'un avukatı Tora Pekin de, yapılan haberin hukuka uygun olduğunu aktararak, "Çünkü o haberin temeli vardır. Bu haberde asıl önemli bulduğumuz kamu yararı vardır. Çünkü gazeteciliğin ana amaçlarından biri, belki de en önemlisi 4. kuvvet olarak toplumsal denetim erkini oluşturmaktır. Bu haberle sağlanmak istenen amaç gerçekleşmiştir ve bundan sonra yargı mensuplarının bu şekilde gayrimenkul edinimleri esnasında daha şeffaf davranmaları, daha titiz ve açıklayıcı olmaları konusunda gereken denetim ortaya konulmuş olacaktır" diye konuştu. 

Avukat Abbas Yalçın ise, iddianamede kamu görevlisine ne şekilde hakaret edildiğine ilişkin bir açıklama olmadığına dikkat çekti.

Dosyayı karara bağlayan mahkeme, eylemin mağduru olan kişilerin kamu görevlisi sıfatı taşıdığını, Coşkun'un gazeteci sıfatı ile birlikte eylemin basın görevi çerçevesinde işlendiğini ifade ederek 12 bin 600 TL adli para cezasına hükmetti. (MEDYA SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Öğrencilere istismarla suçlanan öğretmen için 48 yıl istendi

SONRAKİ HABER

3. Havalimanında yine iş kazası: İnşaattan düşerek yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...