26 Ocak 2017 11:47

HDP’Lİ Beştaş: Son KHK vatandaşa da uygulanacak mı?

HDP’Lİ Beştaş, son çıkarılan KHK'nin dolarla borcu olan vatandaşa uygulanıp uygulanmayacağını Maliye Bakanı Naci Ağbal’a sordu.

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, son çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu kurumlarının dolar cinsinden alacaklarını 2 Ocak tarihli dolar kurundan almalarının sağlanmasını Meclis gündemine taşıdı. Söz konusu düzenleme ile kamunun neden zarar uğratıldığına dikkat çeken Beştaş, düzenlemenin dolarla borcu olan vatandaşlar için de uygulanıp uygulanmayacağını sordu.     

‘KAMU ZARAR EDECEK’

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Beştaş, son KHK’de kamu kurumlarının döviz cinsinden alacaklarının 2 Ocak 2017 tarihli merkez bankası döviz kuru üzerinden TL olarak tahsil edilmesine olanak sağlandığını hatırlattı. 2 Ocak 2017 tarihinde dolar kurunun 3.50 TL olduğunu ve kamu alacakları bu rakam üzerinden tahsil edileceğini belirten Beştaş, “Yani bir diğer ifadeyle BOTAŞ, Özelleştirme İdaresi, Karayolları gibi kamu kuruluşları alacaklarını düşük dolar kuru üzerinden tahsil edecek olup kamu kurumlarının doların yükselişi karşısında zararı söz konusudur. Zira 2 Ocak 2017 tarihinde 3.53 – TL olan dolar halihazırda 3.85-TL’ye, Euro ise 3.70-TL’den 4.04-TL’ye yükselmiş durumdadır” dedi. 

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Yapılan düzenlemenin amacının ne olduğunun açıklanmasını isteyen Beştaş, Ağbal’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:  

* KHK ile yapılan bu düzenlemenin OHAL ile ilintisi nedir?
* Yapılan düzenlemenin amacı döviz artışının engellenmesi ise sermaye şirketlerinin borçlarını güncel kur üzerinden Türk Lirası cinsinden ödemesi sağlanamaz mıydı? 
* Bahse konu düzenleme ile bir anlığına döviz kurunun artışının engellenmesinin amaçlandığı düşünülse dahi borçlu şirketlerin borçlarını döviz olarak ödemeleri ve devlet hazinesine aktarılırken TL’ye çevrilmesi ile dövizin yükselişine ilişkin riskler nötürlenemez miydi?
* Büyük şirketlerin borçlarının bir miktar düşürülmesi ve karlılıklarının artırılması amacıyla düzenlenen 6. Madde hükmünün vatandaşların yabancı para üzerinden olan borçlarını ödemelerinde uygulanması söz konusu olacak mıdır?
* Kamuoyuna yansıdığı üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 26 Ağustos 2015’te 4.5 G ihalesi yapmış olup 4 milyar Euro bedelle sonuçlanan bu ihalenin son taksidi referandumun gerçekleşeceği nisan ayında yapılacaktır. Turkcell ile Türk Telekom’un ödeyeceği son taksit tutarını, ilan edilen KHK ile 223.4 milyon TL az ödeyecek olmasının referandum oylaması ile bir ilgisi var mıdır?
* 683 sayılı KHK ile iki şirket için toplam 223.4 milyon TL’lik servet transferinin ülke ekonomisine getireceği yük ile birlikte değerlendirildiğinde gerekçesi nedir? 
* Turkcell ve Türk Telekom’dan tahsil edilecek alacaklar kapsamında 223.4 milyon TL’lik kurdan kaynaklı zarar nereden karşılanacaktır? 
* Devlet hazinesine ödenecek olan özel şirket borçları bu düzenleme ile toplamda ne kadar düşürülmektedir? Hazinenin toplam zararı hesaplanmış mıdır? Toplam zararın ne kadar olması ve bu zararın nereden karşılanması öngörülmektedir? (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

NSU davası, Ocak 2018'e kadar devam edecek

SONRAKİ HABER

Soma davasında kamu görevlilerine ceza talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa