26 Ocak 2017 09:38

May, Trump’la görüşmek için ABD’ye gidiyor

İngiltere Başbakanı Theresa May, ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmek üzere ABD’ye gidiyor. Trump’ın görüşeceği ilk lider May olacak.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere Başbakanı Theresa May, ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’la görüşmek üzere Washington’a gidiyor. Trump’ın ilk resmi görüşme yapacağı lider, May olacak. Theresa May’in, yarın Trump’la görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’la görüşmek için Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

ABD’de devam eden seçim kampanyaları boyunca hemen hemen hiç yorum yapmayan May, Trump’ın seçilmesini en erken “kabullenenlerin” başında geliyor. İngiltere kamuoyunun çok tartıştığı ve yer yer “Dünya için büyük tehlike” olarak nitelendirdiği Trump’ın, ilk konuğunun İngiltere Başbakanı olması ise şaşırtıcı değil. İngiltere’nin randevu talepleri ABD tarafından bugüne kadar hep ilk sıraya konuldu. Yaklaşık yüz yıldır uluslararası ticaret ve siyasette müttefik olan iki ülke, ilişkileri için “özel ilişki” tanımını kullanıyor.

TRUMP İLE MAY’İN GÜNDEMİ

İngiltere Avam Kamarasında ziyaret öncesi yapılan tartışmalarda, milletvekilleri May’e, Trump’la görüşmesinde hangi konuları konuşacağını sordular. Bazıları da, çevre, kadın, işkence ve Meksika’ya duvar gibi konuların ele alınıp alınmayacağını sordu ve Başbakan da soruları yuvarlak cevaplarla geçiştirdi.

Öte yandan konuşulacak konular belli. En önemli mesele, Brexit sonrası ABD ile ilişkiler ve ticari anlaşmalar. Brexit konusunda önemli bir kafa karışıklığı var ve “Ne yapacağını bilmeyen” bir iktidar olarak May, her gün yeni bir yöntem ile kamuoyunun önüne çıkıyor. Her seferinde ise ya AB duvarına çarpıyor, ya İskoçya sularına gömülüyor ya da AB’den çıkmak istemeyen kesimlerin itirazlarıyla karşılaşıyor.

Trump’la görüşmesinde de bu konuların ele alınması bekleniyor. May’in ABD yönetiminin AB üzerinde baskı uygulayarak Brexit’in Birleşik Krallık için daha uygun koşullarda gerçekleşmesi için destek talep edeceği tahmin ediliyor.

DIŞ POLİTİKADA BİRLİKTELİK SÜRECEK

Henüz bir kaç gün önce başkan olmuş ve çıkışları ile bir çok çevreyi tedirgin eden Trump ile 6 ay önce başbakan olmuş İngiltere başbakanının, nasıl bir “özel ilişki” sürdürecekleri de merak konusu. İkisinin de acemiliğine rağmen bu özel ilişkinin, iki ülke diplomatları ve kurumları tarafından yakın markaja alınacağı ve ilişkilerin aynen devam etmesi için çaba sarf edileceği kesin.

İki lider ayrıca NATO, terör ve göçmenlik gibi konuları da ele alacaklar. May’in parlamentodaki “Başbakana Sorular” oturumunda verdiği yanıtlara bakılırsa iki ülke özellikle dış politikayı beraber belirlemeye devam edecek.

ÖNCEKİ HABER

Rusya, PYD’yi Moskova’ya davet etti 

SONRAKİ HABER

Attila İlhan Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...