09 Haziran 2012 08:29

‘Dışarıdaki’ gazeteciler tutuklu meslektaşları için yürüdü

Dışarıdaki Gazeteciler İnsiyatifi, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için  eylem yaptı. Dün, Taksim Tramvay Durağı’nda bir araya gelen gazeteciler, ellerinde tutuklu gazetecilerin fotoğraflarıyla Galatasaray Meydanına yürüdü. “Kalemime haberime dokunma”, “Yansak da dokunacağız” sloganlarının atıldığı eyle

‘Dışarıdaki’ gazeteciler tutuklu meslektaşları için yürüdü
Paylaş

Galatasaray Meydanı’nda gazeteciler adına ortak açıklamayı Ahmet Şık okudu. “Devletin yeni sahipleri Türkiye’de gazeteciliğin tarifini yeniden yapmak, sınırlarını çizmek istiyor” diyen Şık, odatv ve KCK basın iddianameleriyle bunun açıkça ortaya konulduğunu söyledi. Kürt basınının 1980’lerden beri ‘devlet terörü’nün en net kurbanı olduğunu ifade eden Şık, son KCK basın iddianamesinde gazetecilerin gazetecilik faaliyetlerinin yargılanmasının bunu gözler önüne serdiğini belirtti.

SUÇLARI GAZETECİLİK YAPMAK

“Peki bu gazeteciler, bu ‘suç’ fiillerini işlerken hangi konuları gündeme  getirmişler, gazete sayfalarına taşımışlar, televizyon ekranlarında paylaşmışlar” diye soran Şık şöyle devam etti: “Bildiniz, onlar Hükümetin neredeyse bir gün gazeteleri ve televizyonları karartarak halkın bilgi alma hakkını engellediği Uludere Katliamı’nı haberleştirdiler. Bildiniz, onlar Van depremi sonrasında devletin ihmallerini, ayrımcılığı, yardımda aksadığı konuları gündeme taşıdılar. Bildiniz, onlar, Pozantı Cezaevindeki karartılan hayatlara, cinsel tacizlere, tecavüzlere objektif tuttular”. Tutuklu 104 gazeteciyi savunmaya devam edeceklerini belirten Şık, “Hukuksuzluğu teşhir edeceğiz, gazeteciliği yükselteceğiz. 18 Haziranda odatv davasında, 10 Eylül’de KCK davasındayız” dedi.

‘TESLİM OLMADIK, OLMAYACAĞIZ’

Özgür basın geleneğinin 20 yıldır siyasi iktidarın baskılarıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Özgür Gündem Gazetesi Editörü Bayram Balcı da, özgür basın geleneğinin bu baskılara hiçbir zaman teslim olmadığını ve olmayacağını söyledi. Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istediklerini belirten Balcı, AKP’nin bir an önce aklını başına alması gerektiğini vurguladı.  

Eylemde söz alan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da konuşmasına tutuklu gazetecileri selamlayarak başladı. Bir toplumu teslim almanın ilk şartının medyayı teslim almak olduğuna dikkat çeken Demirtaş, AKP’nin de toplum mühendisliği yapmak için medya üzerinde baskı kurmak istediğini anlattı. “Özgür basının susturulmasıyla yalnızca haber alma hakkımız değil geleceğimiz de elimizden alınıyor” diyen Demirtaş, bu yüzden tutuklu gazetecilere, gazetecilik mesleğine sahip çıkmak gerektiğini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İlköğretim son sınıf öğrencileri SBS’de ter döktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa