26 Ocak 2017 07:27

IŞİD, Kobani'ye saldırmadan önce 'İslam Devleti kurun' dedi

Tev-Dem Dış İlişkiler Sorumlusu Ömer Alluş, Kobani kuşatması öncesi IŞİD'in kendilerine 'İslam Devleti ilan edin' önerisinde bulunduğunu açıkladı.

Paylaş

Gazeteci Fehim Taştekin, Al-Monitor’daki “Suriyeli Kürtler Kobani’yi yeniden inşa ediyor” yazısında Tev-Dem Dış İlişkiler Sorumlusu Ömer Alluş’la sohbetine yer verdi. Bu sohbette IŞİD’le aralarında Kobani’nin işgali öncesi gerçekleşen bir görüşme aktarıldı.

Alluş’un daha önce hiç duymadığı enteresan bir anekdotu aktardığını belirten Taştekin’in yazısındaki ilgili bölüm şöyle:
“IŞİD, Kobani’yi kuşattığında su ve elektrik bağlantılarımızı kesti. Bizi bir görüşmeye davet ettiler. Mayıs 2014’te Kobani ile Rakka arasındaki bir köyde buluştuk. IŞİD temsilcisi ‘Size Ebubekir el Bağdadi’nin(IŞİD lideri) selamlarını getirdim. Kürtler bizim dostumuzdur. Saflarımızda birçok Kürt var. Sizden İslami bir Kürt devletini ilan etmenizi istiyoruz. Sizi tüm İslam dünyası alkışlayacaktır. Her Müslüman bu yeni devlete 5 dolar verse bu 5 milyar dolar eder. Siz Selahaddin Eyyubi’nin torunlarısınız. Onun Kudüs’ü özgürleştirmesi gibi, siz de Ortadoğu’daki tüm devletleri, özellikle de Kuzey Kürdistan’ı ve Türkiye’yi İslam’a döndürebilirsiniz’ dedi. Ben, IŞİD temsilcisine Erdoğan’ın dostları olup olmadığını sordum. Onun yanıtı ‘Politikadan anlamıyorsunuz. Erdoğan kafirdir. Şimdi onu destekliyor gibi gözüküyoruz çünkü çıkarlarımız bunu gerektiriyor. Erdoğan, Yahudilerin dostudur’ oldu. Konuşmayı burada sonlandırdım ve İslam devleti kurma gibi bir projemiz ya da niyetimizin olmadığını söyledim.”

Kobani, Eylül 2014 ile Mart 2015 arasındaki 6 aylık süreçte IŞİD kuşatması altında kalmıştı. Kuşatma boyunca YPG güçleri, kent merkezine kadar çekilmiş, sokak çatışmaları yaşanmış, şehir yerle bir olmuş ve binlerce militan hayatını kaybetmişti. Kobani, IŞİD'in büyük saldırısına rağmen düşmezken bu aşamadan itibaren YPG hızla ilerledi ve Kobani kırsalı, Tel Abyad, Rakka'nın kuzey kırsalı ve Menbic gibi önemli merkezler IŞİD'den alındı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Barosu: 'İşkence hiçbir halde kabul edilemez'

SONRAKİ HABER

Yıldırım: Tatarından kurtardık beterine rastladık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...