26 Ocak 2017 06:15

TMMOB Yönetim Kurulu: Anayasa değişiklik teklifine 'hayır'

TMMOB Yönetim Kurulu yaptığı açıklama ile tüm bileşenlerinin anayasa değişiklik teklifine 'hayır' diyeceğini belirtti.

Paylaş

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) resmi internet sitesinde bir açıklama yayınlayarak anayasa değişikliği ve referandum sürecine ilişkin tüm birimlerini harekete geçirme kararı aldığını belirtti.

TMMOB Yönetim Kurulunun açıklaması şu şekilde:

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda, 339 evet oyu ile kabul edilmiş olup, Cumhurbaşkanı onayı sonrası referanduma sunulacaktır.

Anayasa değişikliği ile mevcut parlamenter sistemde eksik de olsa işleyen kuvvetler ayrılığı ilkesi yerle bir edilecek, yasama, yürütme ve yargı erkleri tek kişide toplanacak, otoriter-totaliter bir rejime geçilecektir. Yasama ve yargı erklerinin zaten önemli ölçüde budanmış bağımsızlığı tümüyle ortadan kaldırılacaktır.

Özgürlükçü ve gelişmiş demokrasilerde kuvvetler ayrılığı ilkesi tartışmasız temel ilkedir. Anayasa ortak bir toplumsal sözleşme metnidir. Hakimler ve Savcılar Kurulu ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin neredeyse tamamının siyasi parti başkanı kimliği de olacak tek bir kişi tarafından belirlenmesi asla kabul edilemez.

Tek başına bir kişiye parlamentoyu gerekçesiz fesih yetkisi verilmesi açık bir diktatörlüktür.

Anayasa değişikliği ile ülkemizde on yıllardır adım adım kurgulanan piyasacı, emek ve doğa düşmanı, laiklik karşıtı düzen korunmak ve kalıcılaştırılmak istenmektedir. Fiili olarak uygulanan başkanlık ve dikta rejimine yasal statü kazandırılması hedeflenmektedir.

Örgütümüz, toplumsal kutuplaşmayı artıracak ve diktatörlüğü kurumsallaştıracak, ortak bir toplum sözleşmesi metninden uzak, OHAL koşullarında hazırlanan ve 12 Eylül darbe Anayasasından bile daha gerici olan bu Anayasa değişikliği teklifine “HAYIR” demektedir.

TMMOB tüm bileşenleri ile referandum sürecinde de bu değişiklik teklifine “HAYIR”  diyecek, bu süreçte üyelerine ve halkına olan sorumluluğu gereği tüm birimlerini harekete geçirerek ortak mücadele hattının oluşturulması için emek ve meslek örgütleri ile birlikte hareket edecektir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Avustralya Açık'ta finalin adı: Williams Kardeşler

SONRAKİ HABER

Ahmet Türk hastaneye böyle götürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...