26 Ocak 2017 05:42

Astana sonrası El Kaide'nin hedefi küçük cihatçı gruplar

El Kaide, Suriye'deki 'sağlamlaştırma' stratejisi kapsamında İdlip ve Halep'in batı kırsalında küçük gruplara yönelik saldırılarını sıklaştırdı.

Paylaş

Suriye’nin kuzeyindeki İdlip vilayeti ile Halep’in batı kırsalında el Kaide bağlantılı Fetih el Şam(eski adı Nusra Cephesi) ve diğer cihatçı gruplar arasındaki çatışmalar büyüyor.

Al Masdar’ın haberine göre Fetih el Şam, dün Sukur el Şam’ın kontrolündeki İdlip Merkezi Cezaevini ele geçirdi. 

MAKDİSİ'NİN FETVASI

Kuveyt merkezli Er Rai'nin deneyimli Ortadoğu Muhabiri Elijah J. Magnier, el Kaide’nin Suriye’deki en önemli isimlerinden Ebu Muhammed el Makdisi'nin önceki gün yaptığı açıklamada “ılımlı isyancı” olarak anılan grupların ortadan kaldırılması çağrısı yaptığını aktarmıştı. Astana görüşmelerinin kendisini yalnızlaştıracağını ve daha kolay hedef haline geleceğini düşünen El Kaide, “Temkin(sağlamlaştırma)” stratejisi kapsamında tüm bu grupları kendisine biat etmeye zorlamaya çalışıyor. Fetih el Şam’ın ilk aşamada savaşçı sayıları yüzlerle ifade edilen küçük grupları hedef alacağı belirtiliyor.

AHRAR ŞAM'DAN KARŞI ÇAĞRI

Sürecin uzun süredir İdlip ve Halep’te yan yana savaşan Fetih el Şam ile Ahrar Şam’ı sıcak çatışmaya sürüklemesinin kaçınılmaz olduğu vurgulanıyor.

Dün, Ahrar Şam da Fetih el Şam’a karşı genel seferberlik çağrısı yaptı. Açıklamada “Çatışmalar sürerse buna sessiz kalamayız ve baskı altında tutulanları destekleriz” denildi.

Selefi cihatçı Ahrar Şam, Fetih el Şam’ın yalnızlaştırılmasını gerekçe göstererek Astana görüşmelerine katılmamıştı. Ancak uzun süredir örgütle sıkıntılar yaşadığı biliniyordu. Türkiye ile sıcak ilişkileri bulunan Ahrar Şam, IŞİD ve Fetih el Şam’dan sonra Suriye’deki en güçlü cihatçı örgüt. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD, el Bab'ın kuzeydoğusundaki stratejik köyü geri aldı

SONRAKİ HABER

‘Önderoğlu ile aynı suçu işledik’ diyen 3 aydına dava açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...