26 Ocak 2017 02:45

HDP'li Nadir Yıldırım, indirilen çok dil tabelalarını sordu

HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, kayyumlar tarafından kaldırılan veya üzeri kapatılan çok dil tabelalarına ilişkin soru önergesi verdi.

Paylaş

HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, atanan kayyumlar tarafından indirilen çok dil tabelalarını meclis gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlanması istemi üzerine verilen soru önergesinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tabelasından çıkarılan kentin Kürtçe adı olan ‘Amed’ ismi, Sur Belediyesi'nde yer alan 4 dilli tabelanın, Van İpekyolu Belediyesi’ ne ait Şengal Kadın Parkı tabelasındaki ‘Şengal’ isminin üzerinin kapatılmasına dikkat çekildi.

Nadir Yıldırım'ın verdiği soru önergesinin tam metni;

"Yerel yönetimler, belirli bir coğrafi alanda yaşayan yerel topluluğun ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan, yerel kültür sosyolojileriyle hareket eden, karar organları yerel halkça seçilen, özel gelirleri ve bütçesi olan ve kendine özgü çalışma yapısı ve çalışanları bulunan kamu tüzel kişileri olarak tanımlanabilir. Bu nitelikleriyle yerel yönetimler demokratik yönetim yapısının temel unsurlarından birisini oluşturmakta ve özellikle yerel kamusal hizmetlerin sunumunda etkinliği artırmak amacıyla alınan kararlar halk iradesiyle seçilen yönetimlerce merkezi yönetim engellemelerine rağmen pratikleştirmeye çalışmaktadır.

Bu bağlamda;

1-Karar organları yerel halkça seçilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tabelasından çıkarılan kentin Kürtçe adı olan ‘Amed’ ismi, hangi yasal dayanak ile tabeladan çıkarılmıştır?

2-Sur Belediyesine,  halkın iradesiyle seçilmiş olan belediye başkanının yerine atanan kayyum tarafından, belediye hizmet binasında asılı olan 4 dilli tabeladaki Ermenice ve Süryanice ifadeleri hangi gerekçe ile kaldırılmıştır?

5-Sur ilçesinde polisler tarafından, Kürtçe tabelası olan esnafın tabelalarını kaldırmadıkları takdirde iş yerlerinin kapatılacağı yönünde tehditeden polisler hakkında bakanlığınızın başlatmış olduğu bir soruşturma var mıdır? Varsa ne aşamadadır?

6-Van İpekyolu Belediyesi’ ne ait Şengal Kadın Parkı tabelasındaki ‘Şengal’ isminin üzerini kapatma kararı hangi gerekçeyle kim tarafından alınmıştır?

7-Erciş Belediyesi’nin 2015 Nisan ayında 28 bin metrekarelik alana ektiği bağlara Kürtçe, Ermenice ve Türkçe dillerinde ‘Kardeşlik Bağları’ ismi verdiği tabeladan, kardeşlik kelimesinin çıkarılması ve tek dilde ‘ 1 Nisan Üzüm Bağları’ yazılması kararı kim tarafından hangi gerekçe ile alınmıştır?

8-Halk iradesiyle seçilen Edremit Belediye Meclisi’nin kararıyla Van ili Edremit ilçesi tabelası ve ilçe merkezinin bazı noktalarına yerleştirilen Ermenice tabelalar hangi gerekçe ile kimler tarafından kaldırılmıştır?" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Trump'tan Suriye'de güvenli bölge açıklaması

SONRAKİ HABER

Referanduma ‘evet’ diyenlerin oranı yüzde 46!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...