26 Ocak 2017 00:30

'İşçinin birliği karşısında hiçbir yasak duramaz'

Birleşik Metal-İş üyesi metal işçilerinin grev yasağına karşı fiili mücadeleyle elde ettiği kazanım Bursalı işçiler tarafından yakından takip edildi.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

EMİS’e bağlı işyerlerinde çalışan Birleşik Metal-İş üyesi metal işçilerinin grev yasağına karşı fiili mücadeleyle elde ettiği kazanım Bursalı işçiler tarafından da yakından takip edildi. Farklı iş kollarından ve fabrikalardan işçiler, bu kazanımın hiçbir engelin işçilerin birliğini durduramayacağını gösterdiğini belirterek “Mücadele etmekten başka çaremiz yok” dedi. 

RENAULT’DAKİ GİBİ YAPILAMAZ DENEN YAPILDI 

Beş aydan fazladır grevde olan Petrol-İş üyesi Gemlik Gübre işçisi, “Belki tam istedikleri bir sözleşme olmadı ama yasağa rağmen yapamazsınız demelerine rağmen girilen mücadele ve kazanım bizlere örnek oldu. Tıpkı metal fırtına da olduğu gibi o zaman da Renault işçilerine sözleşme imzalandı eylem yapsanız da bir şey elde edemezsiniz dendi ama gördük ki 13 günlük direniş karşısında büyük kazanımlar elde edildi. Bugün yapılan da bunun bir örneğidir. Bu örnekleri çoğaltmalıyız. Kazanımı sadece metal işçilerin kazanımı olarak görmemeliyiz bu kazanım hepimizin kazanımı çünkü bu mücadeleler bizlere örnek olacaktır” dedi. İşçi şöyle devam etti: “Bizde aylardır grevdeyiz ve kararlı bir şekilde duruyoruz. Fabrika yönetimiyle sendika birkaç görüşme gerçekleştirdi ama patronun bize sunduğu öneriyi kabul etmedik ve greve devam dedik. Haklarımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.” 

BİRLİK OLUNCA YASAKLAR KALKIYOR

Geçtiğimiz haziran ayında greve çıktıklarını ve önemli kazanımlar elde ettiklerini anlatan Tek Gıda-İş üyesi Nestle işçisi, “Yasaklara karşı verilen mücadele ve elde edilen kazanımlar çok önemli. Çünkü olmaz denen şeyi yapıyorsunuz burada ve tam istediğiniz bir sözleşme olmasa da değişiklikler yaptırarak kazanım elde ediyorsun. Bir de burada işçinin birlik ve beraberlik içinde verdiği mücadele önemli. Birliğini kurdun mu ve kararlıysan bunda kesin kazanım elde ediyorsun. Bunun en güzel örneğini biz haziran ayında yaptığımız grevle yaşadık. Ailelerimizle işçi arkadaşlarla birlik olduk gece gündüz demeden fabrika önünden ayrılmadık ve iyi bir sözleşme imzaladık. Bizim bugün buna, birlik ve beraberlik içinde mücadele etmeye ihtiyacımız var” diye konuştu.

MÜCADELE ETMEYENE KİM İSTEDİĞİNİ VERİR

Grevleri Bakanlar Kurulu tarafından yasaklanan Birleşik Metal-İş üyesi Asil Çelik işçisi; “Bizim de grevimiz Bakanlar Kurulu tarafından yasaklandı fakat biz birliğimizi kuramadık. EMİS’e bağlı işyerlerinde çalışan işçi arkadaşlar gibi yasağı tanımıyoruz deyip üretimi durduramadık. Gerçi bu önerimize de temsilciler ve sendikacılar tarafından hiç olumlu yaklaşılmadı aksine yapılmaması yönünde durdular. Durum böyle olunca insanlar tepkili olmasına karşın boynu büküp içeri girdi. Zaten içeride yeterince taşeron işçi var onlar çalışıyor. İşçi birliğini kurmadı mı hiçbir şey yapamıyor” dedi. EMİS’e bağlı fabrikalarda çalışan işçilerin birlikte hareket edip grev yasağını tanımadığını ve kazanım elde ettiğini anlatan işçi, “Biz de bu grev yasağını tanımıyoruz ama sadece tanımıyoruz mücadele etmek yerine sözde bırakıyoruz. Şimdi bekliyoruz ne olacak sözleşmede bu halimizi. Ağlamayana, mücadele etmeyene kim istediğini verir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Metal işçilerinin kazanımı diğer fabrikalara da örnek oldu

SONRAKİ HABER

İstanbul’da 4 kişi kimyasal maddeden zehirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...