25 Ocak 2017 20:04

Türkiye’nin demokrasi karnesi kırık

İngiltere merkezli Demokrasi Endeksi’ne göre Türkiye’nin demokrasi notu ‘baskıcı rejimlerin’ bir üstünde yer alan ‘karma rejimler’ kategorisinde.

Paylaş

Seçimlerin şeffaflığı, katılım oranı, basın özgürlüğü, protesto hakkı ve özgürlüğü gibi konuları irdeleyerek hazırlanan İngiltere merkezli Demokrasi Endeksi’nde 2015'te 5.12 olan Türkiye'nin demokrasi notu 2016'da 5.04'e geriledi. Türkiye'nin demokrasisi 'karma rejim' kategorisinde yer aldı.

Raporda araştırılan 167 ülkeden yalnızca 19'u 2016'da 'tam demokrasi' kategorisinde, 57 ülke 'defolu demokrasi', 40 ülke 'karma rejim', 51 ülke de 'baskıcı rejim' ölçeklerinde yer aldı.

Tam demokrasilere 10 puan verilen raporda, en yüksek notu 9.93 ile Norveç aldı. Demokrasi karnesinde en yüksek not alan Norveç'i, İzlanda, İsveç, Yeni Zelanda, Danimarka ve Kanada izledi.

Kuzey Kore 1.08 ile en düşük notu alırken, Suriye, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi ve Türkmenistan'a 'baskıcı rejimler' kategorisinde yer verildi.

ABD DEMOKRASİSİNİ 'SORUNLU' OLARAK NİTELENDİRDİ

ABD yönetimini 'tam demokrasi' kategorisinden 'sorunlu demokrasi' düzeyine indiren Demokrasi Endeksi, ABD’lilerin yönetime, seçilmiş yetkililere ve medyaya artan güvensizliklerinin bu düşüşe yol açtığını açıkladı.

ABD'nin demokrasisindeki gerilemenin 8 Kasım'da yapılan seçimlerde yeni ABD Başkanı seçilen Donald Trump ile ilgili olmadığı, ancak ülkenin 2015'te 8.05 olan demokrasi notunun 2016 yılında 7.98'e düştüğü belirtildi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

İlhami Balı ve Hasan Aydın’a aynı dosyadan tahliye çıkmış

SONRAKİ HABER

Metal işçilerinin kazanımı diğer fabrikalara da örnek oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...