25 Ocak 2017 19:51

Kocaeli Dayanışma Akademisi: Çözüm sosyalizm

Kocaeli Dayanışma Akademisi’nde ders veren Doç. Dr. Rauf Kesici, Türkiye’nin emek piyasalarını ve istihdam politikalarını anlattı.

Paylaş

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi’nde (KODA) bu hafta Doç. Dr. Mehmet M. Rauf Kesici, “Türkiye Emek Piyasaları ve İstihdam Politikaları” başlıklı dersi anlattı. Almanya'da bulunan Kesici dersini görüntülü bağlantı üzerinden anlattı.

Kocaeli Üniversitesi’nden (KOÜ) KHK ile ihraç edilen 19 akademisyenin kurduğu KODA'nın 12’inci dersi gerçekleştirildi. İhraç edilmeden önce Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nde ders veren Doç. Dr. Mehmet Rauf Kesici, KODA’da bu hafta “Türkiye Emek Piyasaları ve İstihdam Politikaları” adlı dersin sunumunu gerçekleştirdi. Almanya’da bulunan Kesici, katılımcılara dersi görüntülü bağlantı aracılığıyla anlattı.

'KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI DÜŞÜK'

Kesici, KODA’nın bu haftaki dersinde, işgücü piyasalarındaki sorunları, bu sorunların ortadan kalkması için neler yapılabileceğini ve önerilerini anlattı. Kadınların işgücüne katılımının düşük olduğunu aktaran Kesici, “Türkiye’de işgücüne katılma oranı çok düşük. 30 milyon işgücü var, istihdam edilen ise 27 milyon kişi. Bu 27 milyonun da 12.6 milyonu işçilerden oluşuyor. Yani çalışanların yüzde 48’i işçi. İşgücüne katılma oranı da yüzde 50. 15-16 yıldır bu rakam pek değişmedi. Bu düşük oranın sebebi de kadın işgücü katılım oranının düşük olması” ifadelerini kullandı.

'SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN SOSYALİZM'

Genç işsizlik oranının yüzde 21 olduğunu belirten Kesici, her 100 gençten 25'inin de ne okula gittiğini, ne de çalıştığını ifade ederek, “Burada da belirgin bir iyileşme yok son 15 yıldır. Tarım istihdamı hala çok yüksek. Toplam istihdamın yüzde 18’i tarımda” dedi. Sendikalaşma oranlarına da değinen M. Rauf Kesici, “Sendikalaşma oranı yüzde 13. Bu çok düşük ve grev hakkı, örgütlenme özgürlüğü engelleniyor. Öte yandan çalışma süreleri de çok yüksek. Türkiye’de işgücünün yüzde 43’ü haftada 50 saat ve üstü çalışıyor. Bu çalışma süreleri birçok ülkeden fazla. İş cinayetleri de gün geçtikçe artıyor, 2016 yılında 1730 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti” şeklinde konuştu. Çözümü için tek önerisi olduğunu söyleyen Kesici, “Bu sistem kötü bir sistem, tek bir önerim var benim. Kapitalizmin yerine sosyalizm getirilmelidir. Çünkü ekonominin talep yanlarını desteklemeyen bir sistem başarılı olamaz” dedi.

M. Rauf Kesici'nin sunumunun ardından soru ve cevaplarla son bulan ders, önümüzdeki hafta 25 Ocak Çarşamba günü Araştırma görevlisi Adem Yeşilyurt'un “OHAL’de Gazetecilik ve Medya Özgürlüğü” konulu dersi ile devam edecek. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Hema Termik Santrali Amasra için ‘tehdittir’

SONRAKİ HABER

İlhami Balı ve Hasan Aydın’a aynı dosyadan tahliye çıkmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...