25 Ocak 2017 15:47

4 bin yıl sonra yüzüne kavuştu

Mumya 2. Idu en son teknikler kullanılarak yeniden yapılmış yüzüyle ziyaretçilerle buluştu.

Paylaş

Mısır’ın Eski Krallık dönemine ait mumyalardan biri olan 2. Idu yeni yüzüne kavuştu. Almanya’nın Hildesheim kentinde bulunan Roma Pelizaeus Müzesi’nin en değerli parçalarından olan mumya en son teknikler kullanılarak yeniden yapılmış yüzüyle ziyaretçilerle buluştu.

1914 YILINDA BULUNMUŞTU

Eski Krallık döneminde, İ.Ö. 2200’de görev yapmış üst düzey bir krallık görevlisine ait olan mumyanın yaklaşık olarak 4 bin yaşında olduğu tahmin ediliyor. Mumya 1914 yılında Gize Piramitleri’nin batı mezarlık bölümünde bulunmuştu. 

Dijital teknikler kullanılarak ayrıntıları çıkartılan mumyanın kafası önce bir model üzerine aktarıldı. 

Köpükten yapılan kopyaya son rötuşlar sanatçı Konstanze Thomas-Zack tarafından yapıldı. Müzenin direktörü Regine Schulz DW’YE yaptığı açıklamada “2. Idu artık korkutucu ifadeye sahip bir mumya değil, günümüzden biri gibi gözüküyor” dedi. Müzede kendisi için hazırlanmış özel bir odaya taşınan 2. Idu’nun başı burada mezarından çıkartılan diğer eşyalarıyla birlikte sergileniyor. 2. Idu’ya ait mumyalanmış iskelet ve sedir ağacından yapılmış tabutu haricinde sergilenen eşyalar arasında bir adet başlık, görevine ilişkin pullar, midye kabukları ve altın ziynet eşyaları bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Astana’nın Cenevre için bir zemin oluşturmasını umuyoruz'

SONRAKİ HABER

Kupa maçında Fenerbahçe Amedsporu 3-0 yendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...