25 Ocak 2017 14:41

Referandumla ilgili Cumhurbaşkanı hakkında YSK'ya başvuru

Bursalı Avukat Erol Çiçek YSK’ya başvurarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referandum sürecinde sahaya inecek olmasının anayasaya aykırı olduğunu bildirdi.

Paylaş

Yusuf Yavuz

TBMM'de kabul edilen anayasa değişikliğine ilişkin teklifin ardından gözler referandum sürecine çevrildi. Ancak Başkanlık oylamasına dönüşecek olan referandumda evet ya da hayır kampanyası yürütecek olan siyasi partiler ve kitle örgütlerinin dışında meydanlara inmesi beklenen en önemli aktörlerin başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geliyor. Ancak Erdoğan'ın referandum sürecinde ‘evet’ propagandası yapmak için sahaya ineceğinin açıklanmasının ardından YSK'ya başvuran Bursalı Avukat Erol Çiçek, bunun anayasaya aykırı olduğunu savunarak, "Cumhurbaşkanı'nın Anayasa değişiklikleri ile ilgili halk oylaması sürecinde yapacağı her türlü müdahalenin önlenmesi YSK görevidir. YSK, bu görevini layıkıyla yerine getirmediği taktirde, hem tarih önünde hem de Anayasanın kendisine verdiği görevler bağlamında sorumlu olacaktır" dedi. 

ERDOĞAN'IN REFERANDUM HAMLESİ İÇİN YSK'YA BAŞVURDU

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın referandum sürecinde aktif olarak sahada bulunacağını açıklamasının ardından YSK'ya başvuran Bursa Barosu avukatlarından Erol Çiçek, "Cumhurbaşkanı'nın Anayasa değişiklikleri ile ilgili halk oylaması sürecinde yapacağı her türlü müdahalenin önlenmesi YSK görevidir" dedi. 

'ANAYASA VE EVRENSEL HUKUKA AYKIRI'

Anayasa değişiklikleriyle ile ilgili halk oylaması sürecinin dürüst, tarafsız ve adil bir şekilde yürütülmesi istemiyle Yüksek Seçim Kurulu'na yazılı başvuru yapan Av. Erol Çiçek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın referandum sürecinde aktif olarak sahaya ineceğine ilişkin basında yer alan haberleri anımsatarak, bunun Anayasaya ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı olduğunu belirtti. 

'CUMHURBAŞKANI ANAYASAYA AYKIRI OLARAK MİLYONLARCA LİRALIK ÖRTÜLÜ ÖDENEK KULLANIYOR'

YSK'ya yaptığı başvuruda Anayasa'nın ilgili maddelerine de atıfta bulunan Çiçek, özetle şunları kaydetti: "Anayasa YSK'ya dürüst seçimlerin yapılması görevini verirken, kuşkusuz adil, eşit, hakkaniyete ve adalete uygun bir seçim düzenleme ve yürütme görevini vermektedir. Dolayısıyla seçim sürecinde seçimlerle ilgili her türlü süreci yönetme ve gerekli tedbirleri alma YSK'nın görevidir. Cumhurbaşkanı Anayasaya aykırı olarak milyonlarca liralık örtülü ödenek kullanmakta, devletin tüm organlarına emir vermekte ve devlet olanaklarını sınırsız olarak kullanmaktadır. Fiili gerçeğin de böyle olduğu bir durumda tarafsız olmayan Cumhurbaşkanının seçimlere müdahale etmesinin kesinlikle önlenmesi gerekmektedir."

'CUMHURBAŞKANININ MÜDAHALESİNİ ÖNLEMEK YSK'NIN GÖREVİDİR'

OHAL'in ısrarla uzatıldığına da vurgu yapan Avukat Erol Çiçek, "bu durumda hukukun, Anayasanın, adaletin ve objektif olarak tarafsızlığın gereği de budur. Aksi durumda bu halk oylamasıyla ilgili şaibelerin ayyuka çıkması önlenemeyecektir. Cumhurbaşkanının tarafsızlığına, Anayasada verilen görevlerine, iç hukukun ve evrensel hukukun ilkelerine aykırı olarak, Cumhurbaşkanının Anayasa değişiklikleri ile ilgili halk oylaması sürecinde yapacağı her türlü müdahalenin önlenmesi YSK görevidir" ifadelerini kullandı. 

'YSK ANAYASA VE TARİH ÖNÜNDE SORUMLU OLACAKTIR'

"YSK, bu görevini layıkıyla yerine getirmediği taktirde, hem tarih önünde hem de Anayasanın kendisine verdiği görevler bağlamında sorumlu olacaktır" diyen Çiçek, başvurusunda ayrıca şu ifadelere yer verdi: "YSK'nun halk oylaması sürecinde kendisine Anayasa tarafından verilen görevi tereddütsüz yerine getirerek; Cumhurbaşkanının ve hükümetin devlet olanaklarını kullanarak Anayasa değişikliklerinin halk oyuna sunulması sürecine yaptığı ve yapacağı müdahalelerin önlenmesini ve dilekçemin 4982 ve 3071 sayılı kanun hükümlerinin birlikte değerlendirilip yanıtlanmasını; bir Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olarak talep ederim."
 

ÖNCEKİ HABER

Altın Koza A.Ş.'ye haciz geldi

SONRAKİ HABER

Betül Celep tüm kadınlar için direniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...