25 Ocak 2017 14:15

Soma AŞ. istemiş, TKİ gözü kapalı imzalamış

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), madenci katliamının gerçekleştiği Soma madenlerinin sahibi Soma AŞ’nin olmayan projesini bile onayladığı ortaya çıktı

Paylaş

Emine UYAR
Manisa

Soma katliamı davasının 15. duruşmasının üçüncü gününde aile avukatları esasa ilişkin görüşlerini aktarmaya devam etti.

Duruşmada Avukat Derviş Emre Aydın tarafından yapılan sunum, adım adım Soma katliamına nasıl gelindiğini açıkça ortaya koyuyordu. 

ACİL KURTARMA GALERİSİ, HAVALANDIRMA YOLU YAPILMADI

Sunumda yer alan bilgilere göre; Soma A.Ş. ocağı ilk devraldığında ocakta 6 yıl metan üretilebilecek kadar çok metan gazı olduğu bilgisine sahipti. Şirket bu metanlı bölgelerde önlemini alıp kömür çıkarmak yerine devletten yeni üretim sahaları istedi. Ancak şirket, bu sahalarda üretimin güvenli bir şekilde yapılabilmesi için gerekli olan acil kurtarma galerisi, havalandırma yolu açılması gibi düzenlemeleri yapmadı. Yapacağına  ilişkin plan ve proje hazırlamasına, bunları TKİ'ye bildirmesine rağmen ya uygulamaya sokmadı ya da yarıda bıraktı.

KÖMÜRDEN KAYIP OLMASIN DİYE ÖNLEMLER GÖZARDI EDİLDİ

Bunun sebebi de bu düzenlemelerin kömür rezervinde kayba yol açması ya da mekanize üretim teçhizatını yeni sahalara indirebilmeye engel teşkil etmesi gibi gerekçeler oldu. Devletin Kurumu TKİ, şirketin bütün taleplerini karşıladı. Yeni sahalar tahsis edildi.

TKİ, OLMAYAN PROJEYİ BİLE ONAYLADI

Öyle ki; TKİ, H panosuna girmek için saha sınır artırımı talep eden şirketin ortada bir projesi olmadığı halde, olmayan bu projeye dair hazırladığı ek revize planını bile onayladı. TKİ son saha sınır artırımına ilişkin plan4 ile ilgili, şirket yetkililerinden kimsenin imzasının olmadığı haritayı bile imzaladı.

Yeni elde edilen sahada yer alan R6 panosu için S panosuna giden havalandırma galerisi kapatıldı. Böylece işçilerin temiz hava alabileceği ve tehlike anında kaçabileceği yol ortadan kaldırıldı. Bu, S panosunda yaşanan 268 can kaybının temel sebeplerinden birisi oldu.

Ortaya çıkacak sonuçlar bilindiği için ve sorumluluğu yüklemek için Fuat Ünal Aydın havalandırma başmühendisi yapıldı.

Şirketin bütün plan projeleri, TKİ'nin kontrol mühendisleri Adem Ormanoglu ve Erkan Kurt'a gönderildi. Kurve'nin yapılması ile de temiz hava girişi azaldı. Oksijenin yüzde 4'u geçmemesi gereken göçük bölgesinde oran 18'e çıktı. Bu orandaki oksijen ise kızışmaya neden oluyordu.

Bu arada yönetim kurulunda cezai sorumluluğun Ramazan Doğru'ya yüklendiği değişiklik gerçekleşti. 

Havalandırmanın ters çevrilmesinden kaynaklı A panosunda 23 işçi hayatını kaybetti.

Aile avukatlarından Berrin Demir de, Soma Kömürleri AŞ ile TKİ arasındaki  rodavans sözleşmesinin hileli olduğunu belirtti. Demir, "Çok sayıda panoda aynı anda çalışılmış,  panolarda çalışan işçi sayısı giderek artırılmıştır. Eynez ocağında ayaklarda ilerlemeye bağlı bir ücretlendirme söz konusu olduğunu belirten Demir, parçacıklı üretim biçimi bütünsel tedbiri imkansız kılmıştır" dedi. 

AİLELER ÖNÜMÜZDEKİ SÜRECİN DAVAYI ETKİLEMESİNDEN ENDİŞELİ

Öte yandan duruşmaya dair gözlem ve beklentilerini sorduğumuz ailelerin bir kaçı umutlu olduğunu söylerken bazıları ise en ağır şekilde cezalandırılmalarını istediklerini ama bu cezaların çıkmayabileceğini düşündüklerini belirtti. "Türkiye'nin getirdiği demokrasi bu. İzleyip göreceğiz" dediler.

Katliamda ölen Rıdvan Koçhan'ın ağabeyi Yusuf Koçhan olay günü Eynez ocağında gündüz vardiyasında çalışıyormuş. Katliamdan sonra madende çalışmamış bir daha. 
Davaya ilişkin görüşünü sorduğumuz Koçhan, “Önümüzde bir referandum var. Etkileyeceğini düşünüyorum. O güne kadar ceza verilmeyebilir. Baskı hissediyoruz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Böke’den Rıdvan Dilmen’in ‘Evet’ kampanyasına tepki

SONRAKİ HABER

Greenpeace üyeleri, Beyaz Saray yakınlarında vince tırmandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...