25 Ocak 2017 13:21

Türkdoğan: Komisyon, AİHM ile Türkiye’nin danışıklı dövüşü

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, OHAL komisyonuna eleştirilerde bulundu, 'AİHM kendisine yüz binlerce dosya gelmesini istemiyor' dedi.

Paylaş

Binlerce mağdurun hukuk arayışı için kurulan “OHAL Komisyonu”na yönelik eleştirilerde bulunan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Avrupa ile Türkiye’nin danışıklı dövüşü. AİHM kendisine yüz binlerce dosya gelmesini istemiyor” dedi. Son yayımlanan 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunu yorumlayan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Avrupa ile Türkiye’nin danışıklığı dövüşü” olarak değerlendirdi.

OHAL ilanından bu yana KHK’lerin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olduğunu dile getiren Türkdoğan, “AİHM’nin KHK ile ihraç edilen bir öğretmenin davasında verdiği karar, Venedik Komisyonu ile Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’nin tavsiyeleri sonucunda Türkiye bu iki değişikliği yapmak zorunda kaldı. Eğer bu KHK’ler çıkmasaydı Türkiye, Avrupa Konseyi tarafından ‘nitelikli izleme’ sürecine alınacaktı” dedi.

‘AİHM KENDİSİNE DAVA GELMESİNİ İSTEMİYOR’

Türkdoğan, şu eleştirilerde bulundu: “AİHM kendisine gelen başvuruları neden kabul etmiyor da Türkiye’ye ‘Şöyle yaparsan daha iyi olur’ diyor. Çünkü kendisine 100 binlerce dosyanın gelmesini istemiyor. Bir mahkemenin görevi önüne gelecek davaları engellemek mi yoksa önünü gelen davalara seri bir şekilde yanıt vermek midir? Bu noktada sert şekilde eleştiriyoruz. AİHM, Türkiye’ye ‘bireysel başvuru yolu’ açıldığından beri Türkiye’den dava gelmemesi için elinden gelen gayreti gösteriyor.”

‘EN İYİMSER ŞEKİLDE 10-12 YIL SÜRER’

Türkdoğan, şöyle devam etti: “Komisyon 7 kişiden oluşuyor. Tahmini olarak bu komisyona 100 bin dosya gelecek. Bu dosyaların ne kadar süre içinde inceleyeceğine dair bir süre yok. Bu 7 kişi 100 bin dosyayı nasıl inceleyecek, yıllar sürer. 3 ay sonra komisyon kuruluyor. Mağdurlar başvurdu ve 6 ay içinde reddedildi, diyelim. Sadece Ankara mahkemeleri yetkili. Bu kadar çok dava bu kadar az mahkeme. Davanın görüşülüp karara bağlanması en az 1 yıl sürer. En az 6 ay da bölge mahkemesine itiraz. Ve ardından Danıştay süreci, en az 2 yıl. Danıştaydan da dönerse ardından AYM’ye gidilecek ve davaların sayısı göz önüne alındığında AYM süreci de 3 yıl sürer. Daha sonra AİHM süreci başlar ve 4-5 yıl da buradaki süreç. En iyi ihtimalle 10-12 yıllık bir süreç mağdurların önünde. Bu haliyle OHAL Komisyonundan beklentiye girmemek gerekiyor.” (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Star yazarı, Zaman referansıyla ‘hayır’cıları hedef aldı

SONRAKİ HABER

TBMM Başkanlık Divanı CHP’nin başvurusu üzerine toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa