25 Ocak 2017 11:27

Türkiye yolsuzluk endeksinde 75. sıraya düştü

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün dünyanın yolsuzluk algı endeksine göre Türkiye, 176 ülke içinde 9 basamak gerileyerek 75’inci sıraya düştü.

Paylaş

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün dünyanın yolsuzluk algı endeksine dair hazırladığı haritada, sarı renkten kırmızı renge doğru yolsuzluk algısı giderek artıyor. Türkiye, 176 ülke içinde 75’inci sıraya düştü. 

Berlin merkezli Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün açıkladığı 2016 Yolsuzluk Algı Endeksi'nde Türkiye, 176 ülke içinde geçen yıl bulunduğu 66'ncı sıradan 75'inci sıraya düşerek 9 basamak geriledi. Endekste kamu hizmetlerine yönelik yolsuzluk algısının yüksekliği 0 puanla nitelenirken algı azaldıkça puan 100'e doğru ilerliyor.

TÜRKİYE 41 PUAN ALDI

Türkiye, 2016 yılında son beş yılın en düşük skorunu elde ederek 41 puan aldı. 2015'te 42, 2014'de 45, 2013'te 50, 2012'de 49 puan almıştı. 

OTOKRATİK LİDERLER ÜLKESİNDE PUAN DÜŞTÜ 

Raporda, sistemsel yolsuzluk ve eşitsizliğin birbirini körüklediği belirtilirken, popülist liderlerin yolsuzluk algısının yükselmesine yol açtığı aktarıldı. Rapoda, "Türkiye ve Macaristan gibi otokratik liderlerin olduğu ülkelerde puanın düştüğü görülüyor. Popülist hükümetin yönetimden gittiği Arjantin'de ise skor yükseliyor" ifadeleri kullanıldı.

ÖZGÜR MEDYA İKTİDARLARDAN HESAP SORAR 

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Başkanı José Ugaz, "Sadece ifade özgürlüğün, siyasi süreçlerde şeffaflık ve güçlü demokratik kurumların olduğu ülkelerde sivil toplum ve medya iktidardakilere hesap sorabilir ve yolsuzlukla başarılı bir şekilde mücadele edilebilir" açıklamasını yaptı.

PANZEHİRİ KUVVETLER AYRILIĞI 

Türkiye'de bulunan Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan ise, Türkiye'nin endeksteki düşüşünün nedenleri olarak "yolsuzlukla mücadele alanında son yıllarda hiçbir gelişme yaşanmaması, ulusal ve uluslararası kurumların bu konudaki uyarılarının dikkate alınmaması, şeffaflıktan ve katılımcı yönetim anlayışından her geçen gün daha da uzaklaşılması ve kurumsal erozyon yaşanmasını" gösterdi.

Özarslan, "yolsuzluğun panzehirinin güçlü kurumları olan, kuvvetler ayrılığı, denge ve fren mekanizmalarına sahip tam bir hukuk devleti olduğuna" dikkati çekti.

DANİMARKA BİRİNCİ SOMALİ SONUNCU 

Rapora göre, en iyi performansı gösteren ülke 90 puanla Danimarka oldu. Danimarka'yı Yeni Zelanda, Finlandiya, İsveç, İsviçre ve Norveç takip ediyor.

Türkiye 75'inci sırayı Bulgaristan, Kuveyt ve Tunus ile paylaşıyor. Türkiye'den önceki sıralarda ise Bahreyn, Gana, Burkina Faso, Sırbistan ve Solomon Adaları yer alıyor.

Kuzey Kore, Güney Sudan ve Somali ise son üç sırayı paylaşıyor. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

HDP, Eş Başkanlarını tanımayan Yargıtay’dan izah istedi

SONRAKİ HABER

Senkromeç'te direniş yağmur altında 3'üncü gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...