25 Ocak 2017 11:02

‘Hukukun açıklamakta zorlandığı durumla karşı karşıyayız’

'Seçim yasağı ihlali' iddiasıyla hakkında açılan davada savunma yapan Yüksekdağ, ‘Hukukun açıklamakta zorlandığı bir durumla karşı karşıyayız’ dedi. 

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Van’ın Erciş ilçesinde 27 Ekim 2015 tarihinde katıldığı otogar açılışında yaptığı konuşmadan dolayı hakkında açılan davanın duruşması görüldü. Erciş 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Seçim yasağı ihlali” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasına Yüksekdağ tutuklu bulunduğu Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS üzerinden katıldı. Duruşmayı HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ve parti yöneticileri de izledi.

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HUKUKSUZCA İHLAL EDİLMİŞTİR’

Yoğun güvenliğin alındığı duruşmada savunma yapan Yüksekdağ’ın avukatlarından Sevda Aydın, halkın oyları ile seçilmiş olanların Meclis çoğunluğunca benimsenmeyen siyasi düşüncelerinden dolayı dokunulmazlıkların kaldırılmasının, soruşturmaya ve kovuşturmaya maruz bırakılmasının çoğulcu demokrasi ilkeleri bakımından kabul edilemez olduğunu söyledi. Aydın, “İfade özgürlüğünü güvence altına alan dokunulmazlıklar hukuksuz bir şekilde ihlal edilmiştir. Van’da yüzde 60 oy almış bir partinin genel başkanlığını yapmaktadır. İlde ve ilçede partisi en fazla oy alan partidir. HDP’lilerin elinde 102 belediye var. Böyle bir amacı olsaydı bu belediyelerin hizmetini kullanırdı. Bu nedenle müvekkilimin beraatını talep ediyorum” diye konuştu.

YASAMA SORUMSUZLUĞU

Savunmasına Van ve Erciş halkını selamlayarak başlayan Yüksekdağ ise, “Şu anki süreçte hukuk siyasi bir garabetle karşı karşıyadır. İşin hukuki buyurunda ise yasal olmayan bir karar verilmiştir. Anayasanın temel bir hükmünün meclisteki haksız çoğunluğa dayanarak ihlal edilmesidir. Bu ihlal edilen hak Figen Yüksekdağ’ın hakkı değil Van ve Erciş halkının hakkıdır. Bugün ben yasama sorumluluklarımdan ve siyasi söz söyleme hakkımdan men edilmiş olabilirim. Benim nezdimde Van, Erciş ve partimize oy veren 6 milyon halklar men edilmiştir. Ülkemizde hukuk mekanizması siyasete alet edilmektedir. Bu nedenle tam anlamıyla hukukun açıklamakta zorlandığı bir durumla karşı karşıyayız. Yasama sorumluluğu, yasama sorumsuzluğuna dönüşmüştür” dedi.

‘DAVA HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRIDIR’

Hukukun gerçek anlamda işlemediğine vurgu yapan Yüksekdağ, HDP Eş Genel Başkanlarının ve milletvekillerinin tutuklanmasının ise merkezi karar olduğuna dikkat çekti. Yüksekdağ konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bunun bir suç olarak algılanması doğru değildir. Ben Vanlıların seçtiği vekilim. Siyasi bir partinin başkanıyım. Bütün Van’ın temsilcisiyim. Seçim yasaklarında konuşmam 24 saat kapsamına girmemektedir. Bir siyasi parti temsilcisi olarak açılışlara katılmam kadar doğal bir şey olamaz. Ama ne yazık ki yaptığım bir konuşmadan dolayı yargılanıyorum. Hakkımda açılan dava hayatın olağan akışına aykırıdır. Davanın düşürülmesi ve beraatımı istiyorum.” 

Mahkemenin, “Hükmün açıklanmasının geri bir tarihe bırakılması (HAGB) durumunu kabul ediyor musunuz?“ sorusuna cevap veren Yüksekdağ, kabul etmeyeceğini yineleyerek, davanın düşmesini talep etti.

Duruşma kanıt ve raporların mahkeme heyetine sunulması için 28 Nisan’a ertelendi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

KESK izmir Şubeler Platformu: Gözaltılar kanunsuzdur

SONRAKİ HABER

Alevi örgütleri İşçi Partisi lideri Corbyn'le görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...