25 Ocak 2017 08:11

Martin Schulz, Merkel’e karşı aday oluyor

AP eski Başkanı SPD Yönetim Kurulu Üyesi Martin Schulz, 24 Eylül seçimleri öncesi partinin başına geçerek Merkel'e karşı başbakan adayı olacak.

Paylaş

Kısa bir süre önce Avrupa Parlamentosu başkanlığını bırakan Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Yönetim Kurulu üyesi Martin Schulz, 24 Eylül’de Almanya’da yapılacak genel seçimler öncesinde partinin başına geçecek. Ayrıca seçimlerde Angela Merkel’e karşı başbakan adayı olacak.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel yaptığı açıklamada, kendisinin Merkel’e karşı şansının olmadığını belirterek, parti başkanlığını bırakacağını ve başbakan adayı olmayacağını, yerine Martin Schulz’un aday olacağını açıkladı.

SPD’NİN OYLARINI ARTIRABİLİR Mİ?

20 yıldır Avrupa Parlamentosu’nda başta parlamento başkanlığı olmak üzere değişik görevlerde bulunan Schulz’un, SPD’ye oy getirip getirmeyeceği ise merak ediliyor. Son genel seçimlerde yüzde 25.7 oy alan SPD’nin oyu son anketlere göre yüzde 20’ye kadar düşmüş görünüyor. Bu nedenle mevcut hükümet içerisinde bir siyasetçiyle değil “yeni bir yüzle” seçimlere girmeye karar veren SPD’nin birinci parti olma ihtimali neredeyse hiç yok. Ancak seçimlerde mümkün olduğu kadar en yüksek oyu olarak yeniden Merkel’in partisi CDU/CSU ile “büyük koalisyon” kurmayı hedefliyor.

Bu nedenle Martin Schulz’un bir kurtarıcıdan çok daha kötü bir duruma düşmemek için öne çıkarıldığı belirtiliyor. İç siyasette yıpranmamış olan Schulz’un bugüne kadar partinin izlediği politikalardaki rolü ise gizlenmeye çalışılıyor. Halbuki, emekçilerin en temel sosyal hakların kısıtlanmasından militarist dış politikaya kadar alınan bir çok kararda SPD’nin yönetiminde olan Schulz’un da payı bulunuyor.

Mart ayında toplanacak SPD kongresinin Schulz’u resmen başkanlığa seçmesi bekleniyor.

SPD Genel Başkanlığı ve Ekonomi Bakanlığı’nı bırakacak olan Gabriel’in ise 12 Şubat’ta cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak Frank Walter-Steinmeier yerine dışişleri bakanlığına geçmesi planlanıyor. Gabriel’den boşalacak Ekonomi Bakanlığı’na da Bakanlık Müsteşarı ve eski Adalet Bakanı Brigitte Zypries’in seçmesi kararlaştırıldı. SPD grubunun öneriyi oy birliğiyle kabul etmesi bekleniyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Soma'da TKİ görevlilerinin yargılanmasının yolu açıldı

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: İzmir’de gözaltına alınan üyelerimiz bırakılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...