25 Ocak 2017 07:00

Hatay’da gözaltındaki 38 kişi Cuma günü savcılığa çıkacak

Geçtiğimiz hafta Hatay’ın İskenderun, Samandağ ve Antakya ilçelerinde gözaltına alınan 38 kişi Cuma günü savcılığa çıkarılacak.

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

Geçtiğimiz hafta Hatay’ın İskenderun, Samandağ ve Antakya ilçelerinde HDP, EMEP, SYKP, SODAP, İHD, SES, Eğitim Sen üyelerine dönük yapılan operasyonda gözaltına alınan 38 kişi 9 gündür savcılığa çıkarılmadı.

İskenderun’da gözaltına alınanlarla görüşen avukat Tugay Bek, emniyette aldığı bilgiye göre gözaltında olanların Cuma günü Antakya’da savcılığa çıkarılacağının beklendiğini söyledi.

HDP İl Eş Başkanları Şükran Dağ Cabir, Kerem Nalbant, HDP Kurucu İl Eş Başkanı Ali Lale, SYKP yönetici Talat Oruç, HDP İskenderun ilçe eş başkanları, İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, Eğitim Sen ve SES yöneticileri, TTB üyesi ve 7 Haziran seçimlerinde HDP Hatay 1. Sıra milletvekili adayı olan Nihat Eraslan, EMEP İskenderun İlçe Yöneticisi Yusuf Gülşen’in aralarında olduğu 38 kişi 18 Ocak sabahı evleri basılarak gözaltına alınmıştı.

İSKENDERUN’DA GÖZALTINDA OLAN 21 KİŞİ 3 AYRI YERDE TUTULUYOR

İskenderun’da gözaltına alınan 21 kişi üç ayrı yerde tutuluyor. Gözaltına alınanlardan bir grup, İskenderun ilçe emniyetinde tutulurken, bir grup küçük sanayide bulunan Şehit Haydar Polis Karakolunda tutuluyor. Gözaltına alınan beş kadın ise Denizciler Polis merkezinde tutuluyor.

Gözaltına alınan kurum temsilcilerinin bir haftayı aşan bir süre geçmesine rağmen halen emniyetteki işlemleri bitmedi ve savcılığa çıkarılmadılar. OHAL ile çıkarılan KHK'lere dayanılarak terör örgütü operasyonu kapsamında gözaltına alınanlar bir ay kadar gözaltında tutulabiliniyor. Bu durum işlemlerin ağır yürümesine yol açıyor.

SUÇLAMALAR YAPILAN BASIN AÇIKLAMALARI

Adana Barosundan avukat Tugay Bek, İskenderun’da gözaltına alınanları ziyaret etti. Bek, terör örgütü propagandası denilen eylem ve etkinliklerin, siyasi parti, dernek ve sendikaların ortak yaptığı basın açıklamalarının olduğuna dikkat çekti. Her kurum ve kişinin yapacağı demokratik eylemlerin emniyetçe terör suçu olarak gösterildiğini hatırlatan Bek, “Terör örgütü propagandası denilen kişi ve kurum temsilcilerinin değişik zamanlarda yapılan basın açıklamaları olduğunun altını çizdi. Bir siyasi parti başkanı veya yöneticisi düşünce ve ifade özgürlüğünü açıklayamayacaksa, basın açıklaması yapması dahi suç olacaksa nasıl muhalefet yapacak. Bu gözaltların genelde demokrasi, barış diyen kesimlere bir gözdağı operasyonu olduğu görünüyor. Somut bir suçlamadan ziyade siyasi bir kararla söz konusu” dedi.

SAĞLIK DURUMLARI İYİ MORALLİLER

İskenderun Sanayi sitesinde Şehit Haydar Polis Karakolunda Emek Partisi İskenderun İlçe Yöneticisi Yusuf Gülşen’i, HDP eski PM Üyesi Zeki Koç, İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk ve HDP üyesi Mehmet Karlıdağ’ı ziyaret ettiğini belirten Bek, gözaltında olan siyasi parti üye ve yöneticileri ile dernek başkanın sağlık durumlarının iyi olduğunu ve moralli olduklarını söyledi. Bek, gözaltına alınanların kendilerinin hukuksuz şekilde gözaltına alındığını düşündüğünü ve katıldıkları demokratik, barışçıl basın açıklaması ve eylem dışında bir suçlamanın kendilerine yöneltilmediğini belirtiklerini vurguladı.

Avukat Bek, İskenderun’da gözaltında bulunanların ifadelerinin alınması işleminin ağır ilerlemesinin OHAL süreci ve Antakya merkezde gözaltına alınanlarla bağlantılı olduğunu belirtti. İskenderun’da ifade işleminin bitmesi üzerine gözaltındaki 21 kişinin Antakya’ya gönderileceğini ifade eden Bek, emniyette aldığı bilgiye göre gözaltındakilerin Cuma günü Antakya’da savcılığa çıkartılacağını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

İnce: Bugün HDP'liler içeride yarın CHP'liler içeride olacak

SONRAKİ HABER

Merkez Bankası önlemleri doları sabitleyemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...