24 Ocak 2017 21:09

Suriyeli bakan: Palmira’dan uluslararası toplum sorumlu

Suriye Kültür Mirası Bakanı Muhammed Ahmed, Palmira’daki yıkımlardan uluslararası toplumun sorumlu olduğunu söyledi.

Paylaş

Suriye Kültür Mirası Bakanı Muhammed Ahmed, IŞİD’in Palmira’daki yıkımlarına ilişkin açıklamada bulundu. Yıkımlardan uluslararası toplumun sorumlu olduğunu belirten Ahmed, Palmira’da yaşanan yıkımın bazı medya kuruluşları ve sosyal ağlarda çarpıtılmış biçimde tartışıldığını ifade etti ve “Rus askerlerinin şehirden çıkmasının bu yıkımı kışkırttığını söylüyorlar. Bu kasıtlı bir yalan, amacı nefret saçmak” dedi.

‘BİN YILLIK TARİHİ SİLİYORLAR’

Sputnik’te yer alan habere göre; antik kentin yıkımında en büyük rolü teröristleri silah ve parayla destekleyen Körfez ülkelerinin oynadığını kaydeden Suriyeli bakan, “Silahlı gruplar, Siyonistler ve diğer ilgili tarafların desteğiyle Suriye topraklarındaki bin yıllık tarihi siliyor” diye konuştu. IŞİD’in verdiği zararın abartmaya yer bırakmayan ölçüde büyük olduğunu dile getiren Ahmed şöyle devam etti:
“Kentin tümünü patlattılar. IŞİD kontrolünde geçen her gün, kültür ve tarih anıtları için tehdit taşıyor. Bu kabusa dönüşmek üzere. Bilim insanları bunun teyidini, önceki işgalden sonra gördü. Birçok anıt, mabet ve mezar kule yerle bir edilmişti. Ayrıca (Palmira antik kentin öncü araştırmacılarından) ünlü bilim insanı Halid Esad öldürüldü ama bilim insanları bazı küçük anıtları güvenli yere saklamayı başardı.”

‘BM YASADIŞI KAZI DÜZENLİYOR VE ÇIKAN ESERLERİ SATIYOR’

Birleşmiş Milletler yönetiminde Suriye’de yasadışı kazılar yapıldığını da belirten Kültür Mirası Bakanı, “BM, Suriye’den çıkarılan eserleri satmak için yasadışı bir pazar oluşturdu. Savaş sırasında Suriyeli eserlerin satıldığına yönelik birçok bilgi var” ifadelerini kullandı.

Bakan, Suriye eserlerini çalan ve yok eden örgüt ve şirketlerle ilgili mahkemeye başvurulduğunu belirterek, “Ama şimdi bizi en çok endişelendiren kalan anıtları kurtarma konusu” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Akın İpek'in tüm mal varlığına el konuldu

SONRAKİ HABER

'Dünden bugüne gazetecilik' söyleşisi düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa