24 Ocak 2017 20:12

Kılıçdaroğlu: 'CHP'li Başkan'a da karşı çıkarız

Katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlık sistemine ilişkin uyarılarda bulundu.

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV'de Fatih Altaylı ile Teke Tek programına katıldı. Referandum sürecinde neden 'hayır' dediklerini anlatan Kılıçdaroğlu, referandumdan 'hayır' çıkacağına inandığını söyledi ve anayasa değişimine karşı olmadıklarını ancak bu teklifin inanç açısından da demokrasi açısından da doğru olmadığını dile getirdi.

Siyasi partiler yasası, seçim yasası ve anayasada köklü değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Siz illa başkanlık istiyoruz diyorsanız, buna karşı olduğumuzu söyledik. Parlamenter sistemin 12 Eylül'den sonra bozulduğunu biliyoruz. Bunu yapanın darbeciler olduğunu da biliyoruz. Hep beraber gelin darbe hukukundan arındıralım diye defalarca söyledik” dedi.

‘KUVVETLER AYRILIĞI ORTADAN KALKIYOR’

MHP Lideri Devlet Bahçeli’yle gerçekleştirilen görüşmeye de değinen Kılıçdaroğlu, “Ben sayın Bahçeli ile yaptığım görüşmede anayasa değişikliğinin Türkiye için hangi felaketlere yol açacağını ifade ettim. Güçler ayrılığı ortadan kalkıyor. Türkçe söylemek gerekirse camiye, kışlaya, adliyeye siyaset girecek. Türkiye böyle giderse çok daha derin bir yarılmanın içine girecek. Hiç kimsenin mal ve can güvenliği kalmayacak. Bir kişi istediğini yapabilecek. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, Genelkurmay Başkanı, Meclis Başkanı olacak. Bunlar doğru değil. Bir kişiye bu kadar yük verilmez. İnanç açısından da doğru değil, demokratik açıdan da doğru değil” ifadelerini kullandı.

‘KİŞİYE ENDEKSLİ DÜZENLEME FELAKETE GÖTÜRÜR’

Tartışmanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özgü olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Bundan sonraki yıllarda da devam edecek bir süreç. Dolayısıyla bütün yetkileri bir kişiye verdiğiniz zaman ileride Türkiye ne olacak? Sistemin kendisi sakat. CHP'li de başkan olsa ona da karşı çıkarız. Bu sistem doğru bir sistem değil. Bütün yetkiler bir kişiye verilemez. Kendisi partinin genel başkanı olacak. Gelecek parlamentoya ben tarafsız davranacağıma dair yemin ediyorum. Bir partinin genel başkanı tarafsız olabilir mi? Nasıl yemin edecek? Bu milletin aklıyla alay etmek demektir, yazık günahtır” dedi.

‘EGEMENLİĞİ MİLLETTEN ALIP SARAYA VERİYORUZ’

Anayasa tartışma sürecine ilişkin de eleştirilerde bulunan CHP Lideri, “Bir partinin mutfağında anayasa hazırlanır mı? Öbür parti buna koşulsuz destek veriyorum der mi? Demez. İlk anayasa kuruluş anayasasıdır. O anayasa çok önemlidir. Birinci maddesi ‘Egemenlik milletindir’ der. Düne kadar saraydaydı. Tek parti vardı dolayısıyla ikinci bir parti yoktu oturuldu anayasa yazıldı egemenlik millete verildi. Burada egemenliği milletten alıp saraya veriyoruz” uyarısında bulundu.

Referanduma ilişkin ‘Hayı’ çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, “Referandumda vatandaşlarımdan istediğim ister sağcı, solcu, liberal, dindar, milliyetçi olsun düşünerek sandığa gitmemiz lazım” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şili emekçileri nasıl 'Hayır' dedi?

SONRAKİ HABER

Rıdvan Dilmen başkanlık için 'evet' kampanyası başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...