24 Ocak 2017 15:13

Êzidîlere cenaze engeli Meclis gündeminde

Şengal’e cenazelerini götürmek isteyen Êzidî ailenin sınır kapısında engellenmesini HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan Meclis gündemine taşıdı.

Paylaş

Mardin Midyat’taki AFAD kampından Şengal’e cenazelerini götürmek isteyen Êzidî ailenin sınır kapısında engellenmesi üzerine HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan, Başbakan Binali Yıldırım tarafından cevaplanması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi sundu. 

Atalan önergesinde olaya ilişkin şunları kaydetti: “Mardin-Midyat’taki afet ve acil durum yönetim başkanlığı (AFAD) kampında 11 Ocak 2017’de hayatını kaybeden ve vasiyetinde Şengal’de defnedilmek istediğini belirtmiş olan Xidir Xelef, ailesi tarafından Silopi’deki Habur sınır kapısından Irak Federe Kürdistan Bölgesi’ne götürülmek istenmiştir. Sınır kapısından cenazenin geçişine izin verilirken, aile bireylerinin sınırdan geçişlerine izin verilmemiştir. Konuyla ilgili yetkili birimlerden aldığımız bilgide, ‘Kendi ülkesine dönmek isteyen Suriye ve Iraklı sığınmacıların beyanda bulunmalarının yeterli olduğu’ söylenmiştir.” Atalan, Yıldırım’a şu soruları yöneltti.

* Barbar IŞİD teröristlerinden kaçarak Türkiye’ye pasaportsuz giriş yapan Iraklı ve Suriyeli sayısı kaçtır?

* Suriye ve Irak’tan Türkiye’ye giriş yapan ve AFAD kamplarında kalan sığınmacıların hepsinin geçerli bir pasaportu var mıdır?

* Cenazesini kendi topraklarında defnetmek isteyen ailenin, kendi memleketine gitmesine engel teşkil eden nedir?

* Kendi ülkesine dönmek isteyen sığınmacıların, yerine getirmesi gereken prosedürler nelerdir?

* “Gönüllü geri dönüş” yapmak isteyenlerden pasaport istenmekte midir? (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tüm şirket yöneticileri için olası kasıttan ceza istenildi 

SONRAKİ HABER

Paris cinayeti davası görülmeden düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...