24 Ocak 2017 14:44

Gün boyu bir ‘yük’ bekliyorlar

Van'ın İpkeyolu Mahallesindeki hamal pazarındaki hamallar iş çıkmasını bekliyor.

Paylaş

Van'ın İpekyolu ilçesi Bahçıvan Mahallesindeki hamal pazarında her sabah bir araya gelen onlarca hamal, akşama kadar 3 tekerlekli arabalarıyla bir işin çıkmasını bekliyor. Ekonomide yaşanan sorunların onları da vurduğunu dile getiren hamallar, günde 5 ile 10 TL arasında para kazanabildiklerini belirtti. Yaşları 15 ile 60 arasında değişen hamlalar, kar, kış ve soğuğa rağmen evlerine ekmek götürmek zorunda olduklarını söyledi.

‘BU YIL İŞLER KÖTÜ’

Her gün yeni bir zamla güne uyandıklarını belirten hamallardan 58 yaşındaki Yakup Bilir, yıllardır 3 tekerlekli arabasıyla hamallık yaptığını anlattı. 2 gündür iş yapamadığını belirten Bilir, “Akşama kadar çalışıyoruz 5 ya da 10 TL ancak kazanabiliyoruz. Eskiden yine işlerimiz iyiydi bu yıl çok kötü. Akşam geç saatlere kadar burada bekliyoruz. İş çıkarsa yaparız yoksa da eve gitmek zorunda kalıyoruz” dedi.

‘YAĞ BİLE ALAMIYORUZ’

Şafağın sökmesiyle birlikte pazarda hazır olduklarını dile getiren hamallardan Ali Adıyaman, zamlara isyan ederek, “Burada akşam saatlerine kadar bekliyoruz en fazla 10 TL kazanıyoruz, bazı günler ise hiç kazanmıyoruz. Her gün her gün yeni zamlar geliyor. Nasıl geçimimizi yapacağız? Yağ bile alamıyoruz artık. Her şeyin fiyatı artmış, bir ihtiyacımızı alacak gücümüz kalmadı artık” diye konuştu. 

KAYYIM MAĞDURU

57 yaşındaki Beşir Karakoyun da İpekyolu Belediyesine atanan kayyım mağduru olduğunu dile getirdi. 18 yıl boyunca farklı belediyelerde temizlik işlerinde çalıştığını ifade eden Karakoyun, belediyeye kayyım atanmasının ardından işinden olduğunu belirterek, işten çıkarıldığı günden bu yana hamallığa başladığını anlattı. Karakoyun, “Belediyeye atanan kayyım bizi işten çıkardı. Beni işten attıktan sonra ben de burada çalışmaya başladım. 5 çocuğum var, onların geçimini sağlamak zorundayım. Böyle bizi perişan ettiler. Kimse gelip sorunlarımızı dinlemiyor. Siftah daha açmadık bugün. Ne yapacağımızı bilemiyoruz artık. Çoğu gün evlerimize ekmek götüremiyoruz” dedi. (Van/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Figen Yüksekdağ metal işçilerine mektup yazdı

SONRAKİ HABER

Tüm şirket yöneticileri için olası kasıttan ceza istenildi 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...