24 Ocak 2017 13:08

İlk toplantıyı büyük patronlarla yaptı

ABD’nin Başkanı Trump, ilk toplantısında büyük şirket yöneticileriyle buluştu. İlk işlerinden biri ise, kürtaj karşıtı yasa çıkarmak oldu.

Paylaş

Donald Trump, büyük patronlarla Beyaz Saray’da biraraya geldi. Şirketlerle ilgili düzenlemelerin büyük oranda değiştirileceğini belirten Trump, vergilerde yüzde 75 oranında kesintiye gidilebileceğini dile getirdi. Trump taahhüt ettiği korumacı ticaret politikalarını hayata geçireceği mesajını vererek, “Yönetmeliği büyük oranda değiştireceğiz. Şu anda elimizde olan mevzuatla hiç bir şey yapamıyoruz. Bu bir sorun teşkil ediyor” dedi. Trump, seçim kampanyası sırasında üretimlerini ABD’den yurt dışına taşıyan şirketlere yönelik vergi yükünün ise ağırlaştırılacağını kaydetti.

TPP’DEN ÇEKİLDİ

Öte yandan Trump, ABD’yi Trans Pasifik İşbirliği Anlaşması’ndan (TPP) çıkaran kararı imzaladı. Seçim kampanyasında göreve geldiğinde 12 ülkeyi ilgilendiren bu anlaşmayı rafa kaldıracağını söyleyen Trump, Beyaz Saray’daki ilk resmi iş gününde, “Ticaret yapmaya devam edeceğiz ancak birebir anlaşma olacak. Eğer biri yanlış davranırsa biz onlara fesih mektubu göndereceğiz. Ya onlar 30 gün içinde durumu düzeltir ya da biz ayrılırız” dedi. 

KÜRTAJ KARŞITI KARARNAME

Trump, kürtajı destekleyen uluslararası kitle örgütlerinin federal fonlarla finanse edilmesini yasaklayan da bir kararname çıkarttı. Trump’ın imza attığı bu yeni kararnamenin ülkede aile planlaması ve kadın hakları örgütlerini endişeye sevk edeceği tahmin ediliyor.

Sözkonusu yasak, ilk olarak Cumhuriyetçi Başkan Ronald Reagan döneminde yürürlüğe konmuştu. Ardından Demokrat Parti’li Bill Clinton tarafından 1993 yılında kaldırıldı. Halefi Cumhuriyetçi George W. Bush’un yeniden koyduğu yasak, bu kez Barack Obama yönetimince bir kez daha kaldırılmıştı.
 
Trump, Yüksek Mahkeme’ye de kürtaj karşıtlığıyla tanınan bir yargıcı getirmek istediğini dile getirmişti.

ENERJİ TEKELİ PATRONU DIŞİŞLERİ BAKANI OLDU

ABD Başkanı Donald Trump’ın dışişleri bakanlığına aday gösterdiği, enerji tekeli Exxon’un CEO’su Rex Tillerson, yeni göreve başlamak için Senatodan gereken ilk onayı aldı. Tillerson’ın adaylığı 10’a karşı 11 oyla onaylandı. Komitede 11 Cumhuriyetçi, 10 Demokrat üye bulunuyor. BBC’nin haberine göre, Tillerson’ın dışişleri bakanlığı adaylığını eleştirenler, ünlü iş adamının kurumsal çıkarları ulusal çıkarların önüne koymasından duydukları kaygıları dile getirirken, bu adaylığı destekleyenler ise uluslararası alanda dünya devletleriyle şirketi adına birçok anlaşmaya imza atmış olmasından dolayı ABD dış politikasına da taze bir soluk kazandıracağını düşünüyor.

TRUMP’A DAVA HAZIRLIĞI 

Bir grup ABD’li avukat ise, Trump aleyhinde “Yabancı ülke yönetimlerinden ödeme almak” ve bu yolla “Anayasayı ihlal etmekten” dava açmaya hazırlanıyor. Trump, dünya genelindeki yatırımlarının görevine etki ettiği gerekçesiyle ülkedeki bazı hukukçuların hedefi oldu. Trump’ın yabancı ülkelerdeki yatırımları üzerinden herhangi bir kazanç sağlayıcı işlem yapamayacağı, ancak uluslararası otelleri üzerinden bunun ihlal edildiği iddia ediliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Seyit Torun: Teşvik programı referanduma yatırım

SONRAKİ HABER

'AKP siyasi ömrü için kamu varlıklarını talan edecek'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...