24 Ocak 2017 12:46

Mücadele kazanım getirdi

Talepleri için greve çıkan ve grevleri yasaklanmasına rağmen direnişe devam eden Birleşik Metal-İş üyesi işçiler masadan kazanımla ayrıldı.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Damla ULUDAĞ
Gebze

EMİS (Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası) grup sözleşmesi kapsamında bulunan fabrikalarda çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin OHAL koşullarında grev yasaklarına karşı sürdürdüğü mücadele kazanımla sonuçlandı. Ortak taleplerinin arkasında duran işçilerin, grev yasağına karşın yaptıkları bir günlük fiili mücadele ve sendikanın örgütlü olduğu diğer fabrikalarda yapılan dayanışma eylemleri üzerine geri adım atan patronlar zammı artırmak zorunda kaldı, sözleşme anlaşmayla sonuçlandı “Esas olan bizim kararlı duruşumuz. Bizim mücadelemizin ve bir günlük grev bize kazanımı sağladı” diyen işçiler, kazanımları sahip çıkma çağrısı yaptı: “Bir tek arkadaşımızın bile işten atılmaması için ne gerekiyorsa yapılmalı. Bunun için bugünden hazırlık yapılmalı.”

İŞÇİYİ SUSMUYOR ARTIK 

“Bu işçilerin başarısı” diyen General Elektrik işçisi şunları söyledi: “Özellikle öncü işçiler bir şeyler yaptı, uğraştı. Greve öyle çıktık” dedi. İşçinin artık susturulamadığını belirten bir başka General Elektrik işçisi, gelişmeleri şöyle aktardı: “Sendikayı da işçiler baskıladı. Fabrikamızda grevden bir gün önce sendikacıların talebiyle yapılan ikinci grev oylamasında da ezici bir çoğunluk evet dedi. Greve götüren tamamen işçidir. Böyle olunca sendika yöneticileri de artık destek çıkmaya başladı. Fiili grevle de desteklerini gösterdiler. Hiçbir şekilde çalışılmayacak dediler. Temsilciler de üretim bölgelerinden hiç çıkmadı. Patronun tüm tehditlerine rağmen işçilerin kararlı duruşu azalmadı. Diğer fabrikalardaki eylemler de moral oldu. Şu an tüm işçilerde birlik ve beraberlik var. İşçi kendine, hakkına sahip çıkınca sesini duyurabildi ve kazandı.” 

BU KARARLILIK BUNDAN SONRA DA SÜRMELİ

Kazanım elde ettiklerini ancak patronun bunun acısını çıkarmaya çalışacağı uyarısında bulunan bir başka General Elektrik işçisi, “Alttan alta tehditler var. Patronların işten çıkarmalara başlaması durumunda da mücadelenin sürmesi lazım. Bir tek arkadaşımızın bile işten atılmaması için ne gerekiyorsa yapılmalı. Bunun için bugünden hazırlık yapılması gerekiyor. Bu kararlılığın bundan sonra da sürmesi gerekiyor” diye konuştu. 

Yasağına rağmen grevi fiili olarak sürdürmelerinin patronları korkuttuğunu dile getiren bir başka General Elektrik işçisi, “Herkes direnmeseydik bu parayı alamazdık diyor. Ortam kötü direnmeden bir şeye sahip olmazsın. Tabii ki direneceğiz. Her şeyi kabul edip boyun eğmeyeceğiz” dedi. Bekeart’tan kendilerini arayan işçilerin “Çok iyi yaptınız. Bizim sözleşmeye göre biraz daha iyi sözleşmeniz” dediklerini aktaran işçi, “Orada grevin 15’inci gününde sandık koyuldu, işçi bölündü. Fabrika greve devam etmeyi isteyenler ve istemeyenler diye bölündü. İşçiler arasında halen soğukluk var. Biz böyle bir şeyin olmaması için baştan sendikacıları uyardık. Kararlılığımızı, birlik ve beraberliğimizi gösterdik” diye konuştu.

İŞÇİ HÜKÜMETE TEPKİLİ 

Grevlerinin Hükümet tarafından yasaklanmasına ise işçilerin tepkisi sürüyor. “Erdoğan taraftarları da köpürmüş durumda” diyen General Elektrik işçisi, şöyle devam etti: “Erdoğan’dan vazgeçmiş değiller ancak bu konuda çok kızmış durumdalar. Herkes greve çıkmakta kararlıydı ve yasaklanmasına çok tepkili. ‘Darbe günü dışarı biz çıktık bu ülke yıkılmasın, Tayyip Erdoğan’ın başına bir şey gelmesin diye. Erdoğan’ın bize yaptığına bak’ gibi muhabbetler dönüyor işçiler arasında.” Hükümete karşı çok büyük bir tepki olduğunu söyleyen bir başka General Elektrik işçisi, “Oy veren adamın bile tepkisi var. ‘Elim ayağım kırılsaydı da oy vermeseydim’ diyor. Hepsi için demiyorum bunu ama oy verip de bu lafları söyleyen işçiler var. Her konuşma dönüp dolaşıp hükümete geliyor zaten. ‘Onlar yüzünden greve çıkamadık. Onlar yüzünden grevimiz ertelendi. Ekmeğimizden onlar yüzünden olduk. Zammımızı onlar yüzünden alamadık.’ Böyle konuşmalar hep var” dedi. 

Hükümetin patronların fedailiğini yaptığını söyleyen Schneider Enerji işçisi de şöyle konuştu: “Hükümet her zaman olduğu gibi bugün de patronlardan yana tutumunu bir kez daha gösterdi. İşçi kararlı ve birlik beraberliği çok yüksekti. Davasından geri adım atmadı. Onlar da gördü zaten bu beraberliği o yüzden yasakladı.” Hükümetin grevi yasaklamasına tepki gösteren General Elektrik işçisi de “Grevi yasaklamasaydı işçi grevi sonuna kadar götürecekti. Böyle olunca işçi ister istemez bir tedirginlik yaşıyor. Dışarı çıkamıyorsun hükümet kapıya polisi yığıyor. İçeri giriyorsun müdür çalışmayan işçi arıyor ki işten atsın. Her yerden baskı altındasın” dedi.

ALDIĞIMIZ ÜCRET YETMİYOR

“Aldığımız bu zam tüm dertlerimizi çözmese de biraz daha rahatlayacağız” diyen bir General Elektrik işçisi, pek çok işçinin mesai yapmadan ay sonunu getiremediğini söyledi ve devam etti: “Ben de ay sonunu getiremiyorum. Her işçinin aylık en az 50 saat mesaisi var. Zaten kredi borcu var ama onun dışında da borçlar her geçen artıyor. Her şeyin en ucuzunu almaya çalışıyorsun. Arkadaşlarımızın pek çoğu bankalarla sorunlar yaşıyor, ay sonunu getiremiyor.”  

Schneider Enerji işçisi ise grevde ısrarcı olma nedenlerini söyle anlattı: “Çünkü hayat bunu dayattı işçiye. Her şeye zam geliyor ancak bizim maaşlar yerinde sayıyor. Herkes iyi yaşamak istiyor. Diyeceksin ki asgari ücretli 1400 liraya geçiniyor sen neden geçinemiyorsun? Her gün bir çorba içersin, bir şey almazsın, sosyal faaliyetin olmaz yaşarsın. O şekilde yeter. Ama yetmiyor.”

ANLAŞMADA NELER VAR?

ABB, Schneider Enerji, Scheneider Elektrik ve General Elektrik’e bağlı fabrikalarda çalışan 2 bin 200 işçinin grev yasağına karşı önceki gün fiili greve başlaması üzerine Çalışma Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık, patron sendikası EMİS ile Birleşik Metal-İş merkez yöneticilerini Ankara’ya toplantıya çağırdı. EMİS yöneticilerinin görüşme şartı olarak iş bırakma eyleminin sona ermesini istemesi üzerine, Birleşik Metal-İş merkez yönetiminin talebiyle fabrikalardaki eyleme ara verildi. Görüşmeler gece geç saatlere kadar devam etti. Sendikacılar görüşme sonunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Buna göre saat ücretlerine ilk altı ay için 1.20 lira artı yüzde 7 artış, ikinci ve üçüncü altı aylar için ise enflasyon artı 1 puan artış yapıldı. Sadece Çiğli Schneider fabrikası için ise ilk altı ay zammı olarak 1 lira artı yüzde 7 artış belirlendi. Sosyal haklara ise ilk yıl yüzde 27, ikinci yıl için ise enflasyon artı 1 puan artış yapıldı.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da AKOM teyakkuza geçti

SONRAKİ HABER

Uğur Mumcu, doğum yeri Kırşehir’de anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...