24 Ocak 2017 11:36

Merkez Bankası beklentileri karşılamadı dolar yükseldi

Merkez Bankası'nın ilk toplantısında faiz koridorunun üst bandını 8.5'ten yüzde 9.25'e çıkarması beklentileri karşılamada dolar yükseldi.

Paylaş

Merkez Bankası büyük bir merakla beklenen yılın ilk toplantısında faiz koridorunun üst bandını 75 baz puan yükselterek yüzde 8.5'ten yüzde 9.25'e çıkardı. Karar beklentilerin altında açıklanırken, enflasyon riskinin devam edeceğine dikkat çekildi. MB'nin kararından sonra dolar da yükseldi. 

Piyasaların merakla beklediği Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı açıklandı. Faiz koridorunun üst bandını 75 baz puan yükselterek yüzde 8.5'ten yüzde 9.25'e çıkardı. Geç likidite borç verme faizini yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti. Merkez Bankası politika faizine dokunmayarak yüzde 8'de tutarken faiz oranı da yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu. 

DOLAR YÜKSELDİ 

Ekonomi çevreleri, politika faizi, faiz koridorunun üst bandı ve geç likidite penceresi borç verme faiz oranında artış bekliyordu. Kara borsa da tepki verdi. 

Güne 3.76 seviyesinde başlayan ve Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde 3.74 seviyesinde bulunan dolar, karar sonrasında 3.83'e yaklaştı. İlk tepki ile 3.8290'a kadar çıkan dolar kuru, sonrasında 3.80'in altına indi. Kurda işlemler saat 14:06 itibariyle 3.7980 seviyesinden gerçekleşiyor.

ENFLASYONDA RİSK SÜRÜYOR 

Son Kurul toplantısından bu yana döviz kurlarında gözlenen aşırı hareketliliğin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri artırdığına vurgu yapılırken "Döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkisi ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir." dendi. 

Merkez, son dönemdeki verilerin iktisadi faaliyetin kısmi bir toparlanma sergilediğini savunarak, teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetlerin toparlama eğiliminin beklendiğini de belirtildi.(DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Başbakan Yıldırım 'Cazibe Merkezleri' teşviklerini açıkladı

SONRAKİ HABER

14 Şubat yaklaşıyor - Sevgililer Günü hediye fikirleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...