24 Ocak 2017 10:33

Avukatlar İzmir Barosu'nu olağanüstü toplanmaya çağırdı

İzmir Barosu'nun eski başkanları İzmir Barosu'nu olağanüstü genel kurula davet etmek için İzmir Adliyesi'nin baro biriminde basın toplantısı yaptı.

Paylaş

İzmir Barosu'nun eski başkanları, gündemde olan başkanlık sistemi, referandum süreci ve mesleki sorunlarla ilgili baronun kurumsal görüşünü belirlemek, İzmir Barosu'nu olağanüstü genel kurula davet etmek için İzmir Adliyesi'nin baro biriminde basın toplantısı yaptı. Toplantıya eski baro başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda avukat katıldı. Basın toplantısında ortak çarı metnini İzmir Barosu Eski Başkanlarından Avukat Çetin Turan okudu.  

Anayasa değişiklik paketinin TBMM'den geçerek halkoyuna sunulma aşamasına geldiğini ve yapılacak değişiklikler ile tüm yetkinin Cumhurbaşkanı'nda toplanacağını belirten Turan, "Böylesi bir sistemin demokratik olarak nitelendirilmesi mümkün değildir. Bu bir rejim değişikliğidir. Hukukun üstünlüğü ilkesi artık yoktur. Bu değişiklikler referandumda halk tarafından kabul edildiği taktirde demokratik parlamenter sistem terk edilmiş, tek adam yönetimine, diktatörlüğe hukuken kapı açılmış olacaktır" dedi. 

'OHAL UYGULAMALARI İLE AVUKATLAR TUTUKLANMAKTA'

Yeni Anayasa paketinde 15 üyeli Anayasa Mahkemesinin 12 üyesinin, 13 üyeli HSYK'nın ise 6 üyesinin Cumhurbaşkanı tarafından atanacağını ifade eden Turan, "Kalıcılaşan OHAL uygulamaları ile avukatlık mesleğinin en temel özelliklerinden gizlilik ve güvence yıkılmaktadır. Avukatlar gözaltına alınmakta, tutuklanmakta, müvekkilleri ile görüşmeleri kısıtlanmaktadır. Yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi kalmamıştır" dedi. Baroların görevinin 'Hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak' olduğunu söyleyen Turan, "İçinde bulunduğumuz koşullarda baroların duruma müdahale etmesi, gelişmeleri değerlendirmesi, Anaysa değişikliği, başkanlık sistemi ve yargı-savunma mesleği sorunları ile ilgili kurumsal görüş oluşturmak için Avukatlık Kanunu'nun 83. maddesi uyarınca İzmir Barosu Genel Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağırıyoruz" şekilde konuştu.  (İzmir/EVRENSEL) 
 

ÖNCEKİ HABER

OHAL engeline rağmen Uğur Mumcu Bursa’da anıldı

SONRAKİ HABER

Yunanistanlı köylüler yeniden barikatlara döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa