24 Ocak 2017 10:26

OHAL engeline rağmen Uğur Mumcu Bursa’da anıldı

Bursa’da Uğur Mumcu OHAL yasağı nedeniyle her yıl anıldığı Heykel yerine Basın Kültür Sarayı binası önünde anıldı

Paylaş

24 Ocak 1993’te katledilen Cumhuriyet Gazetesi yazarı Uğur Mumcu’nun ölümünün yıldönümünde Bursa’da yapılmak istenen anma emniyet ve Valilik OHAL’i gerekçe göstererek engelledi. Her yıl 24 Ocak’ta Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Çağdaş Gazeteciler Derneği çağrısıyla Setbaşı’ndan Heykel’e yapılan anma yürüyüşü bu yıl OHAL bahanesiyle engellendi. 
Valilik ve emniyetin engellemeleri nedeniyle Bursa Gazeteciler Cemiyeti (BGC) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) yapacakları basın açıklamasını Basın Kültür Sarayı binası önünde gerçekleştirdi. Açıklamaya çok sayı da kitle örgütü, sendika ve siyasi parti üyeleri katıldı.

‘BİZLER DE GERÇEKLERİN PEŞİNDEN GİTMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Anmada bazın açıklamasını okuyan Rabia Deniz 24 yıl sonra bir kez daha Uğur Mumcu’yu anmak için bir araya geldiklerini belirterek; “Bu yıl burada, Ataevler’deyizçünkü; 24 yıl önce başlayan ve her yıl tekrar ettiğimiz Setbaşı-Heykel yürüyüşü sonrasında anıt önündeki basın açıklamasını, bu OHAL nedeniyle yapamıyoruz. O halden, bu hale geldik. Olsun! Geride bıraktığımız yıllara ve günümüze bakıp, etnik ve mezhepsel bir cehenneme doğru sürüklenen memleketimiz ve bölgemizi gördükçe, Mumcu’nun neden hedef tahtasına konduğunu çok daha iyi anlıyoruz. Mumcu, yolsuzluk ve yoksulluktan arınmış ‘Tam Bağımsız Türkiye’ ideali için çalıştı, halkını aydınlattı. Ancak, üzerine üzerine gittiği, ”Siyaset-Tarikat-Ticaret“ ile simgelenen şeytan üçgeninin kurbanı oldu. Tıpkı gerçeğin peşinde koşturan Hasan Fehmi, Ahmet Samim, Sabahattin Ali, Abdi İpekçi, İlhan Erdost, Musa Anter, Turan Dursun, Çetin Emeç, Metin Göktepe ve Hrant Dink gibi” dedi. Gazeteci cinayetlerinin arkasında hep tam aydınlatılmamış, ortaya çıkarılmamış, devletin çeşitli kademelerine odaklanmış, tetikçiler, güvenlik görevlileri ve delilleri karartan odakların olduğunu vurgulayan Deniz “Mumcu ve benzeri tüm siyasi cinayetlerde, yönetenlerin ciddi sorumlulukları ya da sorumsuzlukları var… Bu konuda hem siyaseti hem halkı uyaran sivil demokratik güçler olarak, bir avuç da kalsak susmayacağımızı, Uğur Mumcu kararlılığı ve cesaretiyle bir kez daha kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Çünkü o; demokrasi, hukuk ve özgürlüğün ancak ve ancak özgür, bağımsız bir vatanla mümkün olabileceğini biliyordu, söylemişti. Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’yle birlikte burada bulunan tüm sivil toplum örgütleri, Mumcu’nun katledilişine yol açan tüm değerlerin savunucusu olmayı sürdürecektir” dedi. (Bursa/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Star Wars 8’in ismi açıklandı

SONRAKİ HABER

Avukatlar İzmir Barosu'nu olağanüstü toplanmaya çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa