30 Mart 2011 06:13

Muhaliflere silah yardımı yapılacak mı?

Libya’da Kaddafi’ye karşı silahlı mücadele veren gruplar silah yardımı istedi. Bu istek, NATO tarafından olumsuz karşılanırken, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Obama, muhalifleri silahlandırabileceklerini söyledi.Londra’da düzenlenen uluslararası konferansta Libya’daki gelişmeler ele alınırken, Amerika Birleşik Devletleri’n

Muhaliflere silah yardımı yapılacak mı?
Paylaş

Londra’da düzenlenen uluslararası konferansta Libya’daki gelişmeler ele alınırken, Amerika Birleşik Devletleri’nin Libya’daki muhalif grupları silahlandırmayı planladığı ortaya çıktı.

İngiltere’nin bu plana nasıl yaklaştığı netlik kazanmazken, Fransa bunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının bir parçası olmadığı görüşünde.

Libya’daki geçici Ulusal Konseyi üyeleri, kendilerine siyasi desteğin yanı sıra silah desteğinin sağlanmasının da iyi olacağını söylediler. Ulusal Konseyi üyeleri Mahmud Şamman ile Cuma El Gamaty, Londra’daki uluslararası Libya konferansı çerçevesinde İngiltere Dışişleri Bakanlığında basın toplantısı düzenledi.
Bir gazetecinin, “ABD’nin muhalifleri silahlandırdığı” yönündeki haberleri hatırlatması üzerine, üyelerden El Gamaty, “Her türlü yardımı memnuniyetle karşılarız ama şimdiye kadar hiçbir silah yardımı almadık. Silahlarımız yok. Siyasi desteğin yanında, silah desteği de olursa çok iyi olur” yanıtını verdi.

NATOGenel Sekreteri Anders Fog Rasmussen, NATO’nun halkları silahlandırmak için Libya’da olmadığını söyledi. Rasmussen, Londra’da düzenlenen Uluslararası Libya Konferansının sonunda yaptığı açıklamada, bir soru üzerine, ‘’Güvenlik Konseyi kararı çok açık, silahlara ambargo koyulmasını öngörüyor. Dolayısıyla biz orada halkları korumak için bulunuyoruz, silahlandırmak için değil’‘ yanıtını verdi.

NATO ve BM ABD'yi BAĞLAMIYOR

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama ise Birleşmiş Milletler ve NATO’nun aksi yöndeki karar ve açıklamalarına rağmen, Libya’da Kaddafi’ye karşı savaşan isyancılara askeri yardım seçeneğini göz ardı etmediklerini bildirdi.

Libya’daki son gelişmelerle ilgili bir televizyon kanalına konuşan Obama, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin büyük ölçüde gücünü yitirdiğini ve yakında yönetimi terk edeceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin şimdilik Kaddafi güçleriyle muhalifler arasındaki güç dengesini tahlil ettiğini kaydeden Obama, “Eğer gerekirse muhaliflere silah yardımını göz ardı etmiyoruz ama illa da böyle bir şey olacak da demiyoruz. Kaddafi’nin güçleri yeterince zayıflarsa, silah yardımı gerekmeyebilir” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrail vuruyor, dünya susuyor

SONRAKİ HABER

İşte işçinin aday olabilmesinin tek yolu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...