08 Haziran 2012 11:42

Çizmeden çıkan ustalar

Michelangelo’nun Davut Heykel’i, Leonardo Da Vinci’nin Son Akşam Yemeği,  Raffaello’nun Freskleri 16. yy İtalya’sı denince ilk akla gelen eserler. Çağına tanıklık etmiş üç büyük ustanın çalışmaları Rönesans sanatının perdelerini aralamanın olanağını tanır izleyicilere. Tophane-i Amire Kültü

Çizmeden çıkan ustalar
Paylaş
İsmail Afacan

‘The Great Masters’ Türkiye’de açılan ilk interaktif sanat sergisi olma özelliği taşıyor. Bu sayede birçok eserin nasıl yapıldığını, dönemine yaptığı katkıyı ve özelliklerini öğrenebilme olanağı sağlıyor. Dokunmatik plazma ekranlarda tarihsel bilgiler bulunuyor.  

Museo Ideale Leonardo Da Vinci, Arter Tasarım ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi iş birliğiyle düzenlen serginin küratörlüğünü ise Alessandro Vezzosi ve Francesco Buranelli yürütüyor. ‘The Great Masters’ 31 Temmuza kadar üç büyük usta üzerinden  İtalyan Rönesansını keşfetmeye çağırıyor.

FLORANSA’DAN GELEN BİR KONUK

Beş Kubbe Salonundaki, 5.17 metre boyundaki Michelangelo’nun Davut Heykel’i dikkatleri üzerine topluyor. Michelangelo’nun üç senelik çalışma sonucunda, 1504 yılında tamamladığı koca heykel, dönemin Floransalılarını şaşkına uğratmıştı. Ziyaretçiler, bire bir boyutlarda kopyası yapılan heykelin karşısında heyecanını gizleyemiyor ve gerçeğini görme isteği duyuyor.  Leonardo Da Vinci’nin Mona Lisa’dan sonra en önemli eseri olan Son Akşam Yemeği’ne bakarken ise yüz yıllık tartışmalar yeniden alevleniyor.

16. yy İtalya’sındaki Rönesans sanatıyla Osmanlı sanatını karşılaştırabilecek çalışmalar da bulunuyor. Arter Tasarımın katkılarıyla Matrakçı Nasuh, Piri Reis ve Mimar Sinan gibi dönemin büyük Osmanlı ustalarının eserlerinin yer aldığı bir bölüm de oluşturulmuş. Ayrıca sergiye katılanların Rönesans çalışmalarını daha iyi anlayabilmesini sağlayabilmek için çeşitli aktiviteler de bulunuyor.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şemdinli'de patlama: 1 ölü

SONRAKİ HABER

Sınır sadece haritadaki kırmızı çizgi midir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...