24 Ocak 2017 08:18

AKP’yi eleştirmek ‘terör örgütü propagandası’ oldu

Hatay’ın İskenderun, Samandağ ve Antakya ilçelerinde gözaltına alınan 38 kişinin katıldığı demokratik eylemler ‘terör örgütü propagandası’ sayıldı.

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

Geçtiğimiz hafta Hatay’ın İskenderun, Samandağ ve Antakya ilçelerinde HDP, EMEP, SYKP, SODAP, İHD, SES, Eğitim Sen üyeleri ile hukukçulara dönük yapılan operasyonda gözaltına alınan 38 kişinin katıldıkları demokratik eylem ve etkinlikler “terör örgütü propagandası” sayıldı.

8 gündür gözaltında tutulan 38 kişi arasında HDP Hatay İle Eş Başkanları Şükran Cabir Dağ ve Kerem Nalbant, SYKP il yöneticisi Talat Oruç, İskenderun HDP İlçe Eş Başkanları Aysel Eşiyok ve Ahmet Çağan, Emek Partisi (EMEP) İskenderun İlçe yöneticisi Yusuf Gülşen, İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, SES İskenderun yöneticisi Hülya Cengiz ve Eğitim Sen İskenderun Şube yöneticisi Melek Demir de bulunuyor.
 
İskenderun’da gerçekleşen operasyonda gözaltına alınan 21 kişinin ifadeleri, 7. günün ardından alınmaya başlandı. Avukatlar, ancak ifade işlemlerinin alınmaya başlamasıyla müvekkillerini görebildiler. Emniyet sorgusunda, gözaltına alınanların “Terör örgütü propagandası” iddiasıyla suçlandıkları ortaya çıkarken,  siyasi parti yöneticilerinin AKP hükümetinin politikalarını eleştiren açıklamaları dahi suçlamaya dayanak yapıldı.

BASIN AÇIKLAMALARI SUÇLAMA TORBASINDA

Soruşturma kapsamında kentte emek ve demokrasi güçlerinin düzenlediği tüm eylem ve etkinlikler suçlama torbasına konuldu. EMEP İskenderun İlçe Yöneticisi Yusuf Gülşen’e, İskenderun Emek Demokrasi Platformu tarafından düzenlenmiş 5 tane basın açıklaması soruldu.

Polisin suç saydığı bu basın açıklamalarından ilki Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi için 9 Ocak 2015 tarihinde düzenlenen eylem oldu. Bu basın açıklamasının HDP, EMEP, Eğitim Sen, SES, BTS, Tüm Bel Sen, İHD ve Dev-Lis tarafından yapıldığını belirten emniyet, üç Kürt kadın siyasetçinin PKK/KCK kurucusu olduğu, bu doğrultuda basın açıklamasında “terör örgütü propagandası” yapıldığı yorumuna vardı.

Suç sayılan 5 basın açıklamasından ikincisi 14 Aralık 2015 tarihinde HDP, EMEP, İHD, Hacı Bektaşi Veli Derneği, İskenderun Sosyal Haklar Derneği, SES, Eğitim Sen ve Tüm Bel Sen tarafından yapılan eylem oldu. Emniyet eyleme katılanların hükümeti protesto ettiğini belirterek “terör örgütü propagandası” suçlamasına dayanak yaptı. Ancak eyleme katılanların hükümeti eleştirerek nasıl “Örgüt propagandası” yaptığına ilişkin ifade yer almaması dikkat çekti.

BARIŞ ZİNCİRİ EYLEMİ BİLE LİSTEDE

Üçüncü basın açıklaması ise 13 Şubat 2016 tarihinde Barış Bloğu tarafından yapılan barış zinciri eylemi oldu. HDP, EMEP, İHD, Eğitim Sen, SES, Sosyal haklar Derneği, Alevi Kültür Derneği’nin de aralarında olduğu çok sayıda kurumun katıldığı eylemde, kitle el ele tutuşarak barış zinciri oluşturmuş, ardından gökyüzüne barış balonları uçurmuştu. Emniyet EMEP İskenderun İlçe Yönetici Gülşen’e bu eylemi de sordu.

Emniyetin Gülşen’e sorduğu 4. basın açıklaması ise 10 Ekim 2016 tarihinde gerçekleşen 10 Ekim Katliamı anması oldu. Emniyetin Gülşen’e sorduğu son eylem ise 4 Kasım 2016 tarihinde, HDP Eş Genel Başkanları ile milletvekillerinin gözaltına alınmasına tepki için gerçekleşen basın açıklaması oldu. Polis fezlekesinde eylemde, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “İrademe dokunma” sloganlarının atıldığı belirtildi. İskenderun Terörle Mücadele Şubesi, Yusuf Gülşen’in katıldığı beş basın açıklamasının “PKK paralelinde/güdümünde” düzenlendiği iddiasında bulunarak, “Sözde kamuoyu oluşturma adına PKK/KCK terör örgütü faaliyetlerini haklı çıkarmak ve terör örgütünün yaptığı eylemleri meşru göstermek, yapılan eylem ve basın açıklamalarının içeriği göz önünde bulundurulduğunda ve ülkenin çeşitli bölgelerinde yapılan açıklamalar ile benzerlik gösterdiğinden tek merkezden çıktığı ve terör örgütü talimatı ile yapıldığı anlaşılmaktadır” yorumunu yapıyor.

YUSUF GÜLŞEN KİMDİR?

EMEK Partisi İskenderun ilçe yöneticisi Yusuf Gülşen emekli İSDEMİR işçisi. İsdemir’de 89 yılında 137 gün süren greve aktif olarak katıldı.  Grev işçilerin % 300 lira zam almasıyla sonuçlandı. İşçiler, 1 ton demir ücreti kadar zam aldılar ve sosyal haklarını artırdılar. İşçiler “grevle hak alınmaz” iddialarını çürüttüler. Kendi güçlerini tanıdılar, 12 Eylül darbesinin ellerinden aldığı hakları geri kazandılar. Emekli olana kadar Çelik İş üyesi ve duyarlı bir işçi olarak faaliyet yürüten Gülşen, Emek Partisinde kuruluşundan bu yana işçi siyaseti yapıyor.

İskenderun Emekli Sen şube yöneticiliği de yapan Gülşen, uzun zamandır EMEP ilçe yöneticisi görevini sürdürmektedir.

ÖNCEKİ HABER

Kalp krizi geçiren yolcuya ilk müdahaleyi şoför yaptı

SONRAKİ HABER

En yaşlı yarı finalist Venus Williams

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...