24 Ocak 2017 00:09

'Grevli toplu sözleşme hakkımıza sahip çıkıyoruz'

Birleşik Metal-İş Genel Yönetim Kurulu, yaşanan grev ertelemelerine dair bir bildiri yayınladı.

Paylaş

Birleşik Metal-İş Genel Yönetim Kurulu imzasını taşıyan bildiride “Metal işçileri, birçok kez yaşanan grev ertelemelerinin ne anlama geldiğini çok iyi biliyor. Bu bir erteleme değil yasaklamadır. 2002 yılından bugüne cam, lastik, maden iş kollarında on binlerce işçinin grevli toplusözleşme hakkı hükümet eliyle defalarca gasbedildi. Metal işçileri de birçok kez hükümetin grev yasakları ile karşı karşıya kaldı. 2015 yılında MESS’e karşı greve çıkan on binlerce metal işçisinin grevi, yine aynı gün içinde ertelendi. 18 Ocak’ta da Asil Çelik işçilerinin grevi yasaklandı” dendi. 

GREVSİZ TOPLUSÖZLEŞME HİÇTİR

Grev hakkının, geçmişi yüzyıllara dayanan, hem anayasal hem de evrensel bir hak olduğu belirtilen bildiride, şu ifadelere yer verildi: “Grev hakkımızın elimizden alınması, özgür bir şekilde toplusözleşme yapabilme hakkımızın elimizden alınması demektir. Grevsiz toplusözleşme hakkı bir ‘hiç’tir. Geldiği günden bugüne grev ertelemelerini alışkanlık haline getiren hükümet, grevimizi yasaklayarak, toplusözleşme hakkımızı elimizden alıyor ve bizlere patronlar size neyi layık görüyorsa ona razı olacaksınız diyor. Bu, alın teri dökerek, emeği ile geçinen işçiye sefaleti reva görmektir. Bizler metal işçileri olarak, hükümetin sadece ve sadece patronları koruyan, işçinin alın terini gözetmeyen, işçilerin grev hakkını elinden alan, anayasal bir hakkın kullanımını engelleyen kararını tanımıyoruz. Bizler, tarih boyunca bedel ödeyerek işçi sınıfının kazandığı grevli toplusözleşme hakkımıza sahip çıkıyor ve işyerlerimizi eylem alanına döndürüyoruz.”

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Eylem kararının sadece EMİS üyesi işçiler adına değil, grev hakkı sürekli gasbedilen tüm işçiler adına alındığı kaydedilen bildiride, “Eylemlerimiz, aynı zamanda grev yasağını, işçilerin toplusözleşme hakkının üzerinde ‘Demoklesin Kılıcı’ gibi sallayan, OHAL’i demokratik hakların kullanılmasının önüne engel olarak koyan, en ufak hak arama talebinde polisi ve TOMA’ları işçilerin karşısına diken hükümete uyarı eylemidir. Bu mücadele bizlerin, alın terinin hakkını vermeyen patronlara ve her daim patronların taleplerini emir kabul eden hükümetin grev yasaklarına karşı bir mücadeledir. Mücadelemiz, EMİS işyerlerinde grevi yasaklanan üyelerimizin talepleri doğrultusunda bir toplusözleşme imzalanıncaya kadar devam edecektir. Tüm emek dostlarını, Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin bu haklı mücadelesine destek vermeye davet ediyoruz” dendi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sendika Genel Başkanları: Bu mücadeleyi yükseltmeliyiz

SONRAKİ HABER

Washington’da hayal kırıklığı ve umut bir aradaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...