23 Ocak 2017 19:27

Astana'daki Suriye görüşmelerinde ilk gün tamamlandı

Astana’daki Suriye toplantısının ilk günü sona erdi; ortak bildiri taslağında tüm gruplara IŞİD ve Fetih El Şam’dan ayrılma çağrısı yapıldı.

Paylaş

Türkiye ve Rusya'nın girişimiyle Astana'da düzenlenen Suriye toplantılarının ilk günü sona erdi. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura geç saatlere kadar çalışmaların devam edeceğini söyledi. Görüşmelerde kabul edilmesi beklenen ortak bildiri taslağında tüm gruplara IŞİD ve Fetih el Şam’dan ayrılma çağrısı yapıldı.

RUSYA: İLK GÜN BAŞARILI GEÇTİ

Sputnik’te yer alan habere göre; Türkiye ve İran heyetleriyle gerçekleştirilen üçlü toplantının ardından konuşan Rus heyetinin başkanı Aleksandr Lavrentyev, görüşmelerin ilk gününün başarılı geçtiğini söyledi. İlk günün iyi sonuçlar vereceğini söyleyen Lavrentyev, “Bu, müzakere sürecinin tamamen farklı düzeye çıkmasına izin veriyor” dedi.

ASTANA'DAKİ GÖRÜŞMELERİN İLK GÜNÜ SONA ERDİ'

Suriye muhalefet heyetinden Yahya Aridi, barış görüşmelerinin ilk gününün tamamlandığını söyledi. Aridi, görüşmelerin yarın saat 10.00-11.00 arasında yeniden başlayacağını ifade etti.

Astana’daki Suriye görüşmelerine katılan Rusya ve İran heyetlerinin ikili toplantı gerçekleştirdiği ifade edildi. Sputnik muhabiri, görüşmenin 1 saattir devam ettiğini aktardı.

Heyetteki bir kaynak, Suriye hükümeti delegasyonu ve Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura arasında da toplantı yapıldığını söyledi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Siyasi Büro Üyesi Nasr Hariri, Astana'daki görüşmelerin ilk gününde Suriyeli hükümet ve muhalefet temsilcileri arasında doğrudan görüşme yapılmadığını söyledi.

‘YABANCI GÜÇLER ÇEKİLMEDEN FETİH EL ŞAM'I TARTIŞMAYACAĞIZ’

Muhalefet heyetinde yer alan Usame Ebu Zeyd, Suriye'deki yabancı güçlerin geri çekilmesi hakkında bir uzlaşıya varılmadan Fetih el Şam'la mücadele konusunu kimseyle tartışmayacaklarını belirtti. Zeyd şu ifadeleri kullandı:
“Rusya tarafı, El Nusra sorununu görüşmek istediğinde, yabancı güçlerin Suriye'den geri çekilmesi konusunda uzlaşıya varılmadan bu konuyu tartışmayacağımızı söyledik.”

DE MİSTURA: BİR LİBYA DAHA İSTEMİYORUZ

Astana'daki görüşmelerin başarılı olması hâlinde Cenevre'de şubatta yapılması planlanan Suriye barış görüşmelerinin gerçekleşme ihtimalinin yükseleceğini kaydeden de De Mistura, Libya'daki durumun bir daha yaşanmaması için gözaltındakilerin serbest bırakılması ve yerinden edilen insanların evlerine geri dönmesi dahil olmak üzere Suriye'deki tüm insani sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.

“Bir Libya daha istemiyoruz” ifadelerini kullanan De Mistura, Rusya, Türkiye ve İran'a da Suriye'deki ateşkesin uygulanması ve denetlenmesi için bir mekanizma oluşturmaları için çağrı yaptı.

CAFERİ: ALLUŞ EL NUSRA'NIN SAVAŞ SUÇLARINI SAVUNDU

Suriye'nin BM Büyükelçisi Beşar Caferi, Astana'ya giden muhalifleri provokatif davranmakla ve teröristleri savunmakla suçladı. Caferi şu ifadeleri kullandı:
“Muhalifler diplomatik davranış kurallarına uymadı. Baş müzakerecileri konuşmasının bir kısmında El Nusra'nın savaş suçlarını savundu.”

Caferi, görüşmelerin ilk oturumunda büyük ölçüde organizasyonla ilgilenildiğini belirtip gündemin henüz hazır olmaması nedeniyle ciddi görüşmelere geçilmediğini kaydetti. Astana görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasını istemediklerini kaydeden Caferi, “Astana'daki görüşmelerin başarısızlık senaryosunun parçası asla olmayacağız” dedi.

Astana'daki Rus heyetine başkanlık yapan Kremlin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, görüşmelerin yüz yüze olmaması ve aracıların farklı odalarda bulunan heyetler arasında mekik diplomasisi yürütmesi yöntemiyle yapılması hâlinde garantör ülkeler olan Rusya, Türkiye ve İran ile BM'nin aracı rolünü üstlenmesinin planlandığını belirtti.

ALLUŞ: ATEŞKESİ İÇİN HER YERE GİTMEYE HAZIRIZ

Görüşmelerde muhaliflerin baş müzakerecisi olan ve Ceyşul İslam (İslam Ordusu) liderlerinden Muhammed Alluş, Suriye'deki ateşkesi güçlendirmek için dünyanın her yerine gitmeye hazır olduklarını ifade etti.

Alluş ayrıca Suriye'de ‘güvenliğin sağlanmasını ve zulümsüz bir devlet kurulmasını amaçladıklarını’ kaydetti.

HADDAD: AÇILIŞ TOPLANTISI TAMAMLANDI

Bunların yanı sıra Suriye'nin Moskova Büyükelçisi Riyad Haddad da görüşmelere verilen ara sırasında Sputnik'e yaptığı açıklamada, Astana görüşmelerinin sonuçları konusunda konuşmak için henüz erken olduğunu, sadece açılış toplantısını tamamladıklarını söyledi.

CAFERİ: GÖRÜŞMELERİN AMACI GÜVENİ GÜÇLENDİRMEK

Şam'ın Kazakistan'a gönderdiği heyetin başındaki Suriye'nin BM Büyükelçisi Beşar el Caferi de Astana görüşmelerinin amacının, yürürlükte olan ateşkesi sağlamlaştırmak ve hükümet ile silahlı muhalifler arasında güveni güçlendirmek olduğunu belirtti.

Astana'da basına açık olarak gerçekleşen açılış toplantısı ardından hükümet ve muhalefet temsilcileri arasındaki görüşmeler basına kapalı olarak devam edecek.

Bununla birlikte karşıt taraflardaki temsilcilerin görüşmelere yüz yüze devam edip etmeyeceğine ilişkin kesin bir açıklama yapılmazken, Sputnik'e konuşan bir kaynak hükümet ve muhalefet yetkililerinin doğrudan görüşmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

ORTAK BİLDİRİNİN TASLAK METNİNDEN: IŞİD VE FETİH EL ŞAM'DAN AYRILIN

Diğer taraftan Astana sonucunda kabul edilmesi planlanan ortak bildirinin taslak metninde, Rusya, İran ve Türkiye'nin Suriye'deki tüm gruplara IŞİD ve eski ismi El Nusra olan Fetih el Şam Cephesi'nden ayrılma çağrısı yaptığı belirtildi.

Bildiri taslağında, Suriye'de Aralık 2016'da sağlanan garantörü olan Rusya, Türkiye ve İran'ın IŞİD ve Fetih el Şam ile ortak mücadele etmeyi planladığı da kaydediliyor.

Metinde ayrıca garantör ülkeler Suriyeli taraflar arasında BM'nin 2254 numaralı kararı çerçevesinde görüşmelerin başlatılması çağrısı yer alıyor.

El Cezire televizyonunun aktardığına göre taslak metninde, Rusya, Türkiye ve İran'ın, silahlı muhaliflerin şubat ayında Cenevre'de yapılaması planlanan Suriye barış görüşmelerine katılmasını desteklediğini de belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Astana görüşmelerinde karşılıklı suçlamalar

SONRAKİ HABER

Husilerden sınırdaki Suudi askeri üslerine saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa