23 Ocak 2017 15:44

İsveç'te yaşlılar konteyner evlere yerleştirildi

İsveç'in başkenti Stockholm'de Värmdö Belediyesi'ne ait huzurevinde kalan 15 yaşlı bir yıl 12 metre kare genişliğindeki konteyner evlerde yaşayacak.

Paylaş

İsveç'in başkenti Stockholm'un 26 kilometre güneyindeki Värmdö Belediyesi'ne ait huzurevinde kalan 15 yaşlı yaklaşık bir yıl 12 metre kare genişliğindeki konteyner evlerde yaşayacak.

İş Ve Çalışma Koşullarını Denetleme Kurumu (Arbetsmiljöverket), Gustavsgården  Huzurevi'ndeki  bazı dairelerin restorasyonuna karar verdi. Tadilat süresinde yaşlıların barınmaları için yaşlılar evinin yakınlarına konteyner evler yerleştirildi. Bundan iki hafta önce de yaşlılar 'yeni konutlarına' yerleştirildi. 

Yaşlıların konteynerlere taşındığı haberini ilk kez yerel yayın yapan VPG gazetesi, ardından da İsveç Devlet Televizyonu (Svt) ve büyük gazeteler kamuoyuna duyurdu. 

İsveç medyasında yayınlanan haberlerde, yaşlıların konteynerlere taşınmak istemedikleri ve taşınmaları sırasında kaos çıktığı belirtildi. Yürüyebilmek için tekerlekli yürüteç kullanmak zorunda kalan 90 yaşındaki Alfred Endl, 10 yıldan bu yana yaşadığı 60  metrekarelik dairesinden 12 metrekarelik konteynere yerleştirilmesine şu ifadelerle tepki gösteriyor.

CEZAEVİ GİBİ

“Oldukça yorucu. Kendimi kapatılmış ve cezaevindeymişim gibi hissediyorum. En kötüsü de yiyecek getirmek için yukarıya çıkmak zorunda kalmam. Daha önceleri yemeklerimi kendim yapabiliyordum. Ayrıca hareket etmek zorundayım, bunu yapmazsam daha kötüleşirim ama burada hareket etmem güç. Uzanıyor ve tavana bakıp 'Burada yatmak için ne yaptım' diye düşünüyorum.” 

86 yaşındaki Berit Grundström de, “Bir gece hepimiz üşüdük ve yataklara girmek zorunda kaldık. Korkunç derecede soğuktu. 10 dereceydi. Sabah uyandığımızda kendimizi tuhaf hissettik” diyor.

Yaşlılar bakımından sorumlu  Värmdö Belediyesi Bakım Şefi Maria Larsson Anje, yakınları tarafından ziyaretleri kolay olduğu için yaşlıları başka semt yerine kaldıkları huzurevinin yanındaki konteynerlere yerleştirdiklerini söyleyerek yaşlıların konteynerlere taşınmalarına haklılık kazandırmaya çalışıyor.

Svt muhabirinin yaşlıların bu şekilde yaşamak zorunda bırakılmalarının uygun olup olmadığı sorusunu ise “Büyük bir değişiklik olduğundan tepkileri tam bir anlayışla karşılıyorum. Bu geçici bir çözüm ve bilindiği gibi yaşama koşulları oldukça kötüleşiyor, bunun dışında başka bir şey söyleyemeyiz” diyerek yanıtlıyor.

Huzurevindeki dairelerin tadilatının aralık ayında tamamlanması bekleniyor. Bertil Grundström, “Bu oldukça uzun bir süre. Bir yaşlının yaşamında uzun bir zaman. İnsan bir konteynerde yaşayacaksa bu daha geniş olmalı” diyor. 

HUZUREVİ ÖZELLEŞTİRİLECEK

Värmdö Belediyesi, geçtiğimiz yılın sonbahar aylarında bütçede açık olduğu gerekçesiyle Gustavsgården  Huzurevi'nin özelleştireceğini açıklamıştı. Huzurevinde yaşayan yaşlılar, belediyenin özelleştirme kararına tepki göstermiş, kararın geri alınması için önce imza kampanyası  başlatmış ve ardından da bir yürüyüş düzenlemişti.

19 Ekim günü çoğu tekerlekli sandalye ve tekerlekli yürüteçleri ile gösteri yapan 200 civarında yaşlı Gustavberg semtinde bulunan belediye binasına yürümüş ve 1 200 kişinin imzaladığı protesto mektubunu belediye yöneticilerine vermişti. (Stockholm/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da, 2 bin yıllık ayakkabı bulundu

SONRAKİ HABER

Note 7'yi piller patlatmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...