23 Ocak 2017 14:48

Güzel taşlara ilgimiz Neandertallerden mi geliyor?

Hırvatistan Krapina Mağarası’nda bulunan kireçtaşının mağaraya ait olmaması, Neandertallerin ilginç buldukları taşları evlerine getirdiğini gösteriyor

Paylaş

Uluslararası bir araştırma ekibinin, Hırvatistan’daki Krapina Mağarası’nda bulduğu bir kireçtaşı parçası, 130,000 yıl önce yaşayan Neandertallerin ilginç buldukları taşları mağaraya getirdiklerini gösteriyor.

Taşın mağaraya ait olmamasından yola çıkan araştırmacılar, bunun Neandertaller tarafndan buraya getirildiğini savunuyor.  

Arkeofili’nin haberine göre, Krapina Mağarası’nda bulunan kahverengimsi kalker parçası, Neandertallerin 130.000 yıl önce mağaradaki diğer taşlar arasında göze çarpan taşları topladığını gösteriyor.

‘BİZ DE EVE GÖTÜRÜRDÜK’

Çalışma ekibinden emekli antropoloji profesörü David Frayer, “Eğer yürürken bu taşı görüp alsaydık muhtemelen eve götürürdük. Oldukça ilginç bir taş” diyor.

Keşfin önemli olduğunu belirten Frayer, çünkü Neandertallerin kendi kültürlerine sembolik nesneler ekleme kabiliyetine sahip olduklarına dair yeni bir kanıt eklediğini söylüyor. Bu taş, 100 yıldan uzun bir süre önce Krapina Neandertal alanında bulunmuştu ve o günden beri Zagreb’teki Hırvatistan Doğa Tarihi Müzesi’nde saklanmaktaydı. Araştırmacılar son yıllarda buradan çıkan buluntuları tekrar inceledi. Araştırma ekibinin, Krapina’dan toplanan taş üzerindeki bulguları, kısa süre önce Fransız gazetesi Comptes Rendus Palevol’da yayımlandı.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmit Körfezi'nde temizlik çalışmalarına devam ediliyor

SONRAKİ HABER

Almanya’da, 2 bin yıllık ayakkabı bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...