23 Ocak 2017 12:48

Evimizde oturup ölümü mü bekleyelim!

İlaçlara zam haberlerinin kamuoyuna yansımasının ardından eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşanması hastaların tepkisini çekiyor.

Paylaş

Kur artışı nedeniyle 20 Şubat’tan itibaren ilaçlara yüzde 11 zam yapılacağı haberlerinin kamuoyuna yansımasının ardından eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşanmaya başlaması hastaların tepkisine neden oldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile beraber devletin hastaları mağdur ettiğini vurgulayan kanser hastası 66 yaşındaki İrfan Yukar,  “Düne kadar bir sıkıntı yoktu ama son 10 gündür ne aradığım ilacı bulabiliyorum ne de aldığım tedaviden memnunum” dedi.
“Devlet verdiğimiz vergilerle bize bakmayacaksa açık açık söylesin evimizde oturalım, ölümü bekleyelim” diyen Yukar, yanlış politikalar ile ülkenin ekonomik krize sokulduğunu söyleyerek, “Bağıra bağıra öleceğiz, bu yaptıklarından başka sonuç çıkmaz” diye tepki gösterdi. Evinde 3 hastası olan 62 yaşındaki emekli Salih Kamçı da, düzenli olarak ilaç kullanmak zorunda  olduğunu anlattı. “Böyle giderse halimiz harap” diyen Kamçı, kirada oturduğunu ve tek geçiminin emekli maaşı olduğunu söyledi. Yapılan zammın geri çekilmesini isteyen Kamçı, “Gelen zamlar hep halkın aleyhine, ne asgari ücrete ne emekli maaşına bir zam göremiyoruz. Böyle gitmez, halk kaldıramaz bu kadarını” diyerek tepki gösterdi.

MAAŞI YETMEYİNCE KREDİ ÇEKTİ

Aldığı emekli maaşının değil ilaçlara geçimine bile yetmediğinin altını çizen Aliye Korkmaz ise, kemoterapi ilaçlarını alamadığı için sağlık durumunun her geçen gün kötüye gittiğini söyledi. Emekli maaşı yetmeyince bankadan 10 bin liralık kredi çektiğini belirten Korkmaz, iktidara “Ağır hastalar, kanser hastaları ve yaşlı hastalar için ayrıcalık yapılması gerek. Böyle olmaz. En azından ambulans ve ilaç desteği sağlanmalı” dedi.

‘ARTIK YETER’

Eşinin aldığı 1700 liralık ücretle açlık sınırının altında yaşadıklarını anlatan 41 yaşındaki Yasemin Gün ise, “Verdiğimiz vergiler kazancımızın çok çok üzerinde olmasına rağmen ne sağlık, ne eğitim, ne ulaşım hiçbir alanda bize bir dönüş göremiyoruz” diye eleştirdi.

Geçtiğimiz günlerde doktora gittiğini, 53 liralık katkı payı borcu çıktığını anlatan Gün şöyle devam etti: “Aldığım ilaç 17 TL fakat hastaneden bana 53 liralık katkı payı çıktı. Bunu ödeyemediğim için ilaçlarımı parayla alıp çıkmak zorunda kaldım. Adımımızı attığımız her yer para zam. Artık yeter diyoruz. Zamları maaşlara istiyoruz ulaşıma, sağlığa değil.”

TEİS: İLAÇ YOKLUĞUNDAN FİRMALAR VE ECZA DEPOLARI SORUMLU

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, son günlerde bazı ilaçların piyasada bulunmamasının en büyük nedeninin,  ilaç firmaları ve ecza depolarının fiyat artışının yürürlüğe gireceği 20 Şubat tarihine endeksli olarak üretim ve sevkiyat planlaması yapmasından kaynaklandığını söyledi. Saydan, “Eczacılar yüzünden yaşanan bir sorun bulunmadığı gibi, eczacıların bu gibi sorunları aşmak için kullanabilecekleri yegane argüman olan il dışı takas, eczacılık yasamıza aykırı bir şekilde de engellenmektedir. Yaşanan ilaç yokluğunun nedeni eczacılar değildir” dedi. Saydan, vatandaşların her gün eczaneye gittiklerinde, yaşadıkları sorun yüzünden eczanelerin birinci hedef gösterildiğini söyledi.  (İstanbul/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Osmaniye'de HDP Eş Başkanı tutuklandı

SONRAKİ HABER

Darbe girişimi sanığı erler, el Bab’da operasyondaymış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...