23 Ocak 2017 11:10

Somalı aileler: Aynı şeyleri dinlemekten bıktık

Soma katliamı davasının 15. duruşmasında patron ve avukatının aynı savunmaları tekrar etmesine aileler tepki gösterdi.

Paylaş

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı davasının, 15. duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde başladı. Esas hakkında görüşlerin dile getirileceği duruşmaya katılım diğerlerine göre yoğun oldu. Soma AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ve avukatının uzun uzun daha önceki savunmalarını tekrar etmelerine aileler, “Bizler anneyiz acıyı biz çekiyoruz. Artık yeter bu yalanlara katlanamıyoruz” diye tepki gösterdi.

ADLİYEYE YÜRÜDÜLER

Dava öncesi sabah garın yanında toplanan madenci aileleri ile Muğla Emek ve Demokrasi Güçleri, EGEÇEP,  KESK, CHP, EMEP, HAZİRAN,  HKP, Sosyal Haklar Derneği üyeleri sloganlarla adliyeye kadar yürüdü.

Davanın öğleden önceki bölümünde, bilirkişi raporunun ardından haklarında dava açılan ve dava dosyası ana dava ile birleştirilen Soma Holding Eski Başkanı Alp Gürkan, Şirket Yönetim Kurulu Üyeleri Haluk Evinç, Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit ve Murat Bodur’un ifadeleri okundu. Alp Gürkan duruşmaya katılmadı.

YİNE SABOTAJ DEDİ

Öğleden sonra ise bir önceki duruşmada, savunma için ek süre isteyen Can Gürkan’a söz verildi. Can Gürkan bilirkişi raporuna ilişkin itirazlarına devam etti. Yine sabotaj iddiasını gündeme getiren Gürkan, yeterli bilimsel çalışma yapılmadığını öne sürdü. Gürkan, dava sonuçlansa bile üst mahkemelerden geri döneceğini iddia etti. Mahkeme başkanının “Elinizde bantla ilgili yapılmış bir test sonucu var mı, mahkemeye sunacak mısınız?” sorusuna Can Gürkan, şu an için bilmediğini söyleyerek cevap verdi. 

AİLELER TEPKİ GÖSTERDİ

Mahkeme Alp Gürkan, Can Gürkan ve Mustafa Yiğit’in Avukatı Kadir Çekin’in savunması ile devam etti. O da daha önceki savunmalarını yineleyerek, bilirkişi heyetinin mahkemeye gelerek dinlenmesini talep etti. Aileler Kadir Çekin’in olayın sabotaj olduğuna dair konuşmalarına daha fazla dayanamadı. Madenci yakını Elmas Kaya, “Ben anneyim, benim acım var, dinleye dinleye bıktım artık. Siz bıkmadınız mı?” diye bağırdı. Bunun üzerine Hakim, Kaya’nın dışarı çıkarılmasını istedi. Bu talep üzerine salonda bulunan tüm aileler ayağa kalkarak ‘Hep birlikte çıkıyoruz’ diye tepki gösterdi. Mahkeme başkanı bunun üzerine duruşmaya ara verdi. Başka bir madenci yakını ise “Akşama kadar bunları dinliyoruz. 5 tane yavrum kaldı. Bizim canımız yandı. Evlatlarımız gitti. Konuşması çok kolay 3 senedir çektiklerimizi biz biliriz” diye sanıklara tepki gösterdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’teki katliamda 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Facianın yıl dönümüne iki ay kala 2 Mart 2015 tarihinde, hazırlanan iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, ‘Olası kastla öldürme’ suçundan 301 kez 20-25 yıl, ‘Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istedi. Tutuksuz 38 zanlı için de, ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Son bilirkişi raporundaki suçlamalardan dolayı, Alp Gürkan, Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç hakkında ‘Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek’ten 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

ÖNCEKİ HABER

KHK ile ihraç edilen Betül Celep oturma eylemine başladı

SONRAKİ HABER

Önce tabelası kaldırılan Kobani Çayevi tümden kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...