23 Ocak 2017 10:49

'Cumhurbaşkanı ‘Hayır’ çıkarsa kabul edeceğini açıklasın'

HDP PArti Sözcüsü Ayhan Bilgen: Cumhurbaşkanı referandumdan 'Hayır' çıkması durumunda kararı kabul edeceğini şimdiden açıklamalı.

Paylaş

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, referanduma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İktidarın kaosla ülkede sistem değişikliğine gerek olduğu algısı yaratmaya çalıştığını belirten Bilgen, referandumda 'Hayır' için kararlı bir çalışma yapacaklarını, boykot gibi bir seçeneğin gündemlerinde olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı'nın hangi bütçeyle referandum çalışması yürüteceğini soran Bilgen, ayrıca Cumhurbaşkanı'nın referandumdan “Hayır” çıkması durumunda kararı kabul edeceğini şimdiden açıklaması gerektiğini vurguladı.

Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, HDP parti meclisi, MYK ve Meclis grubu toplantılarında yapılan değerlendirmelerin sonrasında basın toplantısı düzenledi. HDP Genel Merkezi'nde gerçekleşen toplantıda Bilgen, referandumun tek başına anayasa değişiklik sürecini demokratikleştirmeye, meşrulaştırmaya yetmeyeceğini ifade etti. Toplumun referandum öncesi de bu süreci tartışmasının olanakları yaratılması gerektiğini belirten Bilgen, teklifi Bahçeli ve Erdoğan’ın hazırladığını, milletvekillerin bile içeriğini komisyonda görme imkanı olduğunu söyledi. Ancak referandum sürecinde parti liderlerinin vekiller üzerinde kurduğu dayatmanın halk nezdinde bir karşılığı olmayacağı düşüncesinde olduklarını belirten Bilgen, seçim hilelerine dair kaygıları olduğunu dile getirdi. Bilgen daha şimdiden ‘Hayır’ diyen, ‘hayır’ diyeceği tahmin edilen çevrelere dönük baskılar yapıldığını kaydetti.

HANGİ BÜTÇEYLE REFERANDUM ÇALIŞMASI YÜRÜTECEK?

Referandum sürecine ilişkin kaygılarını sıralayan Bilgen, “Cumhurbaşkanı'nın referandum kampanyasını yürütmedeki ısrarı da dikkat çekici. Buradan soruyoruz; Cumhurbaşkanı hangi bütçeyle bu kampanyayı yürütecek? AKP mi organize edecek ya da Cumhurbaşkanı partiliymiş gibi AKP mitinginde mi konuşacak? Cumhurbaşkanı için ayrılan örtülü ödenekten mi harcayacak yoksa Cumhurbaşkanı tarafsız olması gereken pozisyonu ile mi bu kampanyayı yürütecek? Cumhurbaşkanı bütçesi herkesin alın terinden kesilerek oluşturulur. Eğer toplumun bir kesimi Cumhurbaşkanı gibi düşünmüyorsa, pakete ‘hayır’ diyorsa Cumhurbaşkanı’nın onların vergisini kendi tercihi lehinde kullanma hakkı olabilir mi” dedi.

HDP İSTANBUL VE DİYARBAKIR'DAN SESLENECEK

Anayasa referandumuna ilişkin çalışmalarını yakın zamanda netleştireceklerini açıklayan Bilgen, kadın meclislerinin Ankara'da toplantı planlarının olduğunu söyledi. Ayrıca bileşenler ile tartışmalarını sürdüreceklerini kaydeden Bilgen, Diyarbakır ve İstanbul olmak üzere iki deklarasyonla demokratik mücadele çağrısı yapacaklarını ifade etti. “Referandum bizim için OHAL’e hayır deme referandumudur” diyen Bilgen, farklı kesimlerle bir araya geldiklerini ve ayrımcılığa haksızlığa uğrayan bütün gruplarla ortak karar alma toplantılarımızı planlamaya devam edeceklerini paylaştı.

KAOSLA SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNE ZORLUYORLAR

Başbakan'ın kampanyayı kendisine neden ihtiyaç olmadığını anlatarak yürüteceğini belirten Bilgen, Erdoğan’ın ise referandumda ‘hayır’ çıkarsa bunu kabul edeceğini şimdiden açıklaması gerektiğini vurguladı. Bu konuda kamuoyunu rahatlatması gerekenin Cumhurbaşkanı olduğunu ifade eden Bilgen, çünkü bu konuda dünyada darbelere kadar varan kötü örneklerin hala yaşandığını söyledi. Referandumda çıkacak 'Hayır' sonucunun yeni bir sayfa açacağını dile getiren Bilgen, toplumun ülkeyi KHK ile yönetme alışkanlığına ‘dur’ dediği zaman bir ders vermiş olacağını söyledi. Siyasetin bu ‘hayır’dan sonra yeniden şekilleneceğini kaydeden Bilgen, “'Hayır’dan sonra bir kaos yaşanacağını düşünen kesim var. Ama kaosun, kaosla yönetmenin bir sistem değişikliği fikrinin gerektiğini yaymak için yaratıldığını düşünüyoruz. Hayır demenin bu kaosu da, kaosla yönetme anlayışını da bitirebileceğinin umudunu taşıyoruz” diye konuştu.

SON KHK ÖLÜYE MAKYAJ YAPMAKTIR

Son yayınlanan kararnameleri “ölüye makyaj yapmak” olarak tanımladıklarını belirten Bilgen, bugüne kadar çıkarılan kararnamelerle binlerce insanın işten çıkarıldığını, basın organlarının kapatıldığını kaydetti. Bilgen, “Tam da Türkiye ile ilgili kritik bir karar alınacak olan AKPM toplantısı öncesi yapılan bu düzenleme ölümü gösterip sıtmaya razı etmektir. Bu Türkiye demokrasisi için kalıcı demokrasiye hizmet etmez. Türkiye’nin iyi bir yola evrileceğine dair bir dış algı yaratma operasyonudur. Türkiye’nin uluslararası arenadaki sıkışmışlığını gidermeye dönük bir operasyondur. OHAL’i tümüyle kaldırmak için esastan bir adım atılması gerektiği görüşündeyiz” dedi.

'BOYKOT GÜNDEMİMİZDE OLMADI'

Gazetecilerin parti içinde boykotun tartışılıp tartışılmadığı sorusunu yanıtlayan Bilgen, “Bizim hiçbir toplantımızda, kurullarımızda boykot alternatifi tartışılmadı, önerilmedi. Kamuoyunda hangi algı yaratılmaya çalışılırsa çalışılsın, spekülasyon yapılamayacak şekilde net bir 'hayır' çalışması yapacağız. Özgürlükçü ve demokratik bir anayasa istediğimiz için ‘hayır’ diyoruz. Meclis’teki tutumumuz milletvekillerimizin tutukluluğuna ve oylamaların iç tüzüğe aykırılığına dikkat çekmek için sergilenmiş bir tutumdur. Anketlere göre en net seçmen HDP’nin seçmeni. Yüzde 85’in altında HDP seçmeninde ‘hayır’ bulan anket yok. HDP seçmeninin hayır oranı tüm partilerin hayır oylarından daha yüksektir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘İlknur zor zamanlardaki güler yüzüyle hala yol gösteriyor’

SONRAKİ HABER

Ahmet Türk'ün raporu Adli Tıp'tan geçti gözler mahkemede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa