23 Ocak 2017 08:50

TRT 147 milyon zarar etti

CHP Milletvekili Atila Sertel, 2015’te 147 milyon zarar eden TRT’nin dış yapımlara ödediği paraların sınırlandırılması için kanun teklifi verdi.

Paylaş

Gelirinin yüzde 86’sını elektrik hasılat payı ve bandrol ücretlerinden elde eden ve 2 milyara yakın bir bütçeyle yönetilen Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), 2015 yılını 147 milyon zararla kapattı.Özerk bir kamu kuruluşu olan TRT’nin 2015 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay, “Kurum giderlerinin, gelirlerine uygun olmayan hızlı artışı kurumun finansman açığının büyümesine yol açmaktadır. Kısa vadede yeterli ve hızlı bir tasarrufa gidilmesi gerektiği ortadadır” uyarısında bulundu.

Özellikle dış yapımlara harcadığı paralarla toplumun büyük kesiminin tepkisini çeken TRT, bütün eleştirilere rağmen dış yapımlara harcadığı parayı ise her yıl arttırıyor. TRT yönetimi tarafından dış yapımlara 2014 yılında 608 milyon 785 bin lira ödenirken, bu rakam 2015 yılında yüzde 49 oranında artarak 907 milyon 161 bin lira oldu. Dış yapımlara ödenen para, kurumun toplam bütçesi içinde yüzde 50’den fazla pay aldı.

YÜZDE 49 ARTTI

Sayıştay 2015 raporlarına yansıyan bilgilere göre konuştuğunu söyleyen CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, 2015 elektrik hasılat payı ve bandrol ücretlerinden elde edilen toplam 1 milyar 776 milyon TL’lik gelirin 1 milyar 116 milyon TL’sinin dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetlere ödendiğini söyledi. Sertel,  TRT’nin 2015 yılını 147 milyon TL zararla kapattığının altını çizerek “Kurum dışı programlar için yapılan alımlar 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 49 oranında artmıştır. Bu TRT’nin halktan aldığı parayı hovardaca ve insafsızca bir takım kişi ve kurumlara dağıtmasıdır” dedi.

SERTEL’DEN KANUN TEKLİFİ

Atila Sertel, TRT’nin iç yapımlara yönelmesi ve dış yapımlara ödediği paraların belirli bir seviyede sınırlandırılması için kanun teklifi verdi. TRT yönetim kurulunun dış yapımlarla ilgili olarak aldığı kararı hatırlatan Sertel, “Halkın parası ile ayakta duran TRT, dış yapımlara 1 milyara yakın para harcıyor. TRT’nin dış yapımlara harcadığı paranın kurumun genel bütçesinin yüzde 40’ını geçmeyecek şekilde yasal olarak sınırlandırmasını içeren bir kanun teklifi verdim. Sayıştay’ın da uyardığı gibi TRT’nin batmaması ve halkın parasının birilerine peşkeş çekilmemesi için tüm partilerin ortak iradesi ile bu teklifin yasalaşmasını bekliyorum” diye konuştu.

BBC’DEN ÖRNEK VERDİ

7 bin 473 kişinin çalıştığı, zengin bir yayın arşivi ve prodüksiyon kaynağı olan, her türlü teknik ekipmana sahip olan bir kurumda dış yapımlara gelirin yüzde 50’sinden fazlasının harcanması anlaşılabilir bir durum olmadığının altını çizen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, en deneyimli kamu yayıncılarından biri olan BBC’den örnek vererek, şöyle dedi: “1927 yılında kurulan ve en deneyimli kamu yayıncılarından biri olarak bilinen İngiliz Yayın Kurumu (BBC), yayınlarının yüzde 50’sini kendi prodüksiyon kaynaklarıyla, diğer yüzde 50’sini de belli kurallara uygun olarak dış kaynaklardan sağlamayı prensip edinmiş ve bunu da titizlikle uygulamaktadır. Yönetim Kurulu’nun aldığı karara rağmen dış yapımlara ödenen ücretlerin her geçen yıl artması ve kurumun zarar etmeye başlaması bu konuda yasal önlem alınmasını zorunlu kılmaktadır. İç yapımlara yeniden ağırlık verilmesi kurumda çalışması barışını ve iş huzurunu da sağlayacağı açıktır.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HDK Stuttgart Meclisi'nden güncel siyasi gelişmeler paneli

SONRAKİ HABER

Bakanlık: Valilerin pasaportlarının tahdidi söz konusu değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa