23 Ocak 2017 05:38

NSK işçileri: Birliğimizi bozmayacağız

Eskişehir'deki NSK Armatür metal fabrikasında sendikal mücadele devam ediyor. İşçiler, bir seneye yaklaşan sendikal süreci Evrensel’e anlattı.

Paylaş

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan NSK Armatür metal fabrikasında sendikal mücadele devam ediyor.

2 ayrı yerleşkesi bulunan ve yaklaşık 300 kişinin çalıştığı fabrikada Birleşik Metal-İş'te sendikalaşma çabası 2016’nın Mart ayından beri sürüyor. İşçiler, bir seneye yaklaşan sendikal süreci Evrensel’e anlattı.

Fabrikalarının 2016 yılı itibariyle İspanya merkezli ROCA grubu tarafından satın alındığını belirten işçiler, “İspanyol yöneticiler fabrikamıza geldiğinde bizden altı ay zaman istedi. Bu altı ayda maddi manevi eksiklerimizin giderileceğini söyledi. Aradan bir sene geçmesine rağmen durumumuzda bir iyileşme olmadı” dedi.

Sendikalı olma sürecinde de kendilerine amirler tarafından baskı yapıldığını söyleyen işçiler “Altı ayda durumumuz iyileşeceğine, daha fazla üretmeye zorlanıyoruz. Yılda iki kez zam alırdık artık senede bir alacağız. Yöneticiler ise sendikal mücadelemizi engellemek için elinden geleni ardına koymuyor” dedi.

NSK Armatür işçileri sendikal mücadelenin sona yaklaşması sebebi ile baskı ve tehditlerin arttığını, fabrikadaki bazı amirlerin “Sendikadan çıkmazsanız sonunuz kötü olur, sizin için iyi olmasını istiyorsanız üyelikten çıkın” gibi söylemlerde bulunduğunu aktardı.

Sürecin bir seneye yaklaşmasının sebebi olarak ülkedeki OHAL’i ve fabrika yönetimini gösteren işçiler, “Biz 2016’nın Mart ayında fabrika içerisinde sendikanın yetki alabilmesi için gerekli olan yüzde 40 yeter sayısına ulaştık. 15 gün sonra bize Bakanlıktan yazı geldi. Ardından fabrika yönetiminin itirazı sonucu mahkeme süreci başladı. Mahkeme süreci yaklaşık olarak 3 ay sürdü. Mahkemenin lehimize sonuçlanmasının ardından fabrika yönetimi Yargıtay’a itiraz başvurusunda bulundu. Bu süreç OHAL sebebi ile normalden 2 ay daha geç sonuçlandı. Yargıtay usulen kararı bozdu. Fabrikamıza daha sonra bilirkişi geldi.Bilirkişinin gelişinden sonra ise baskı ve tehditler arttı” dedi.

Birleşik Metal İş Sendikasının örgütlü olduğu diğer iş yerlerinde toplu sözleşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine çıkılan grevin hükümet tarafından yasaklanmasına değinen NSK Armatür işçileri “Metal sektöründe çalışan arkadaşlarımızın nasıl ki grev hakları engelleniyorsa, bizim de sendikaya üye olmamız engellenmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

Uzatılan yasal süreç, baskı ve tehditlere rağmen NSK işçileri kararlı olduklarını ve birlik, beraberliklerini bozmayacaklarını vurguladı. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İdlip'teki cihatçılar arasında ateşkes

SONRAKİ HABER

EMİS grevi fabrikaların içine taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...