23 Ocak 2017 00:41

Adanalılar, Anayasa değişikliğini değerlendirdi

Meclis’te onaylanan ve halk oylamasına gitmesi beklenen 18 maddelik Anayasa değişikliğini Adana halkı değerlendirdi.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Meclis Genel Kurulu’ndan geçen ve referanduma gitmesi beklenen Anayasa değişikliği teklifini Adana’nın Seyhan ilçesi Gülbahçe Mahallesinde kurulan pazar yerinde vatandaşlarla konuştuk. Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı mahalledekiler,  Anayasa değişikliğinden çok ekonomide gelişmelerin kendilerine olumsuz yansımasından şikayetçi oldular. Vatandaşlar Anayasa değişikliği teklifinde ise kendi taleplerine dair bir şey olmadığını ifade etti. 

İki çocuğundan birinin askerde olduğunu, birinin okuduğunu ifade eden Zülfikar Yasir, emekli maaşının ayın yarısında bittiğini belirterek çocuklarına para verebilmek için kendi yaptığı ahşap anahtarlıkları sattığını ancak yine de geçinemediğini söyledi. Anayasa değişikliğinin bütün halkı kapsaması gerektiğini ifade eden Yasir, “İşsizlik arttı. Üniversiteyi bitiren iş bulamıyor. İşçiden, emekliden bahsedilmiyor. Tarım işçileri tarlada sürünüyor. Zamlar var.  Halk pazardan bir şey alamıyor. Bunların düşünülmesi lazım” diye konuştu. Meclisteki yumruklaşma görüntülerinden bir vatandaş olarak utandığını dile getiren Yasir, “Biz oraya ilkokul çocuğu göndermedik. Biz milletvekilleri seçip gönderdik. Şimdi seçtiğimiz milletvekillerinin de söz hakkı yok. Hangi yasaya göre tutuklandılar?” diye sorarak, HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasına tepki gösterdi.

TEKLİFİN İÇERİĞİNDEN BİLGİSİ YOK 

Leyla Atak da, Mecliste görüşülen anayasa değişikliğine dair bir bilgilerinin olmadığını söyledi. Başkanlık sistemini onaylamadığını anlatan Atak, “Bütün haklarımız elimizden alınacak. Konuşma hakkı verilmeyecek, susturulacağız gibi geliyor. Adaletsiz bir oylama oldu. Milletvekilleri halkın iradesiyle seçilmiş ama adaletsiz bir şekilde cezaevindeler” dedi. 

Market işleten Abdullah Fırattürk de ekonominin her gün daha kötüye gittiğini belirterek, “Zam  üstüne zam geliyor. Sattığımız malları yerine geri koyamıyoruz” dedi. Anayasa değişikliğine karşı olduklarını ifade eden Fırattürk, tek adam yönetiminin ortamı daha da gereceğini, demokratik hakların engelleneceğini düşündüğünü ifade etti.

Tekstil ürünleri satan Mahmut Özcan da, 2.5 liraya ürün sattıklarını ancak satışların kötü olduğunu belirterek, 1400 lira asgari ücretle insanların ancak karnını doyurabildiğini dile getirdi. Bu koşullarda gidilen Anayasa değişikliği ile ilgili oylamaların özellikle gece yapıldığını söyleyen Özcan, “Sözde bizim orada söz hakkımız var. Yasaları halka sormuyorlar. Bu yasanın emekçiye de esnafa da getireceği bir şey yok” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Serapool işçileri: Haklarımızı öğrendik kendimizi ezdirmeyiz

SONRAKİ HABER

Öğrencisi, ihraç edilen akademisyen için yazdı: Kimin yası?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...