23 Ocak 2017 00:38

DTK: Dikta anayasasına ‘Hayır’ diyeceğiz

Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Güven, referandumda HDP, DBP, HDK ve TJA ile birlikte “Hayır” kampanyası yürüteceklerini söyledi.

Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkan Leyla Güven, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Güven, AKP’nin içte ve dışta yürüttüğü yanlış politikalardan kaynaklı Türkiye’yi kaosa sürüklediğini söyledi. “Anayasa değişikliği aslında AKP’nin biten ömrünü uzatmak için ortaya koyduğu bir tezdir” diyen Güven, AKPnin, iktidarı boyunca halklara vaat ettiği hiçbir şeyi yerine getirmediğini kaydetti. 

‘ASLA KABUL ETMEYİZ’

Güven, “Türkiye içte ve dışta büyük bir kriz içindeyken anayasayı değiştiriyor. Evet 12 Eylül Anayasası tekçi ve hiç kimsenin sorununa çözüm olmayan bir anayasadır. Bu anayasanın değişmesini biz de istiyoruz. Yıllardır talep ediyoruz. Hatta bu anayasa öyle bir değişmeli ki Kürt sorunu gibi Türkiye’nin temel sorunlarından olan sorunun demokratikleşmesine olanak sağlayan bir anayasa olabilmelidir. Herkesin kendini bulabileceği bir anayasa olabilmeliydi. Biz de o zaman destek verirdik. Ama AKP’nin dikta rejimi için yapılan bir anayasa değişikliğini asla kabul etmeyiz” dedi. 

‘MHP KENDİNİ RESMEN FESHETTİ’

Güven, AKP-MHP ittifakına dikkat çekerek, şunları söyledi: “MHP ile anlaşma bir anayasa uzlaşması değildir. Herkesin bunu doğru anlaması lazım. Bir ittifak gelişti. Bu ittifak artık kalıcıdır. Oluşturulan yeni sistemde iki parti tek partiye dönüştürülmüştür. MHP kendisini resmen feshederek fiili olarak AKP’yle birleşmiştir. Ve bu birleşmenin temelleri yakında ortaya çıkacak. Bunun temellerinde Kürt sorunu konusunda uzlaşma ve birlikte hareket etme koalisyonu olacaktır. AKP, MHP ile bir koalisyon oluşturmuştur. MHP bundan sonra bir siyaset yürütmeyecektir. Buradaki uzlaşma noktası nedir. Bunun öncelikle irdelenmesi gerekir. Bu uzlaşma Kürdün katliamı üzerinden yapılmıştır. Çünkü AKP ve MHP Kürt sorunu konusunda farklı düşünmüyorlar.” 

‘SİYASET ETİĞİNE YAKIŞMIYOR’

Meclis’te anayasa maddelerinin siyaset etiğine yakışmayan bir tarzda geçirildiğine işaret eden Güven, “Son olarak AKP’li kadın vekilin HDP ve CHP’li kadın vekillere saldırması utanç vericidir. İnsanlık onuruna yakışmayan bir şeydir. Özelikle bir kadından beklenmeyecek bir durumdur. Ama o kadın kendi iradesiyle değil liderinin iradesiyle bunları yapıyor. Ben inanıyorum ki kendi iradesiyle hareket etse böyle bir şey yapmaz” diye konuştu.

‘KAMPANYADA ORTAK ÇALIŞMALAR OLACAK’

“Türkiye ve Kürdistan’ın gündemi sadece anayasa değişikliği değildir” diyen Güven, şöyle devam etti: “Bu gündemler çerçevesinde biz çalışmalarımızı yürüteceğiz. Birincisi Sayın Öcalan’ın sağlık durumu ve üzerindeki insanlık dışı tecridinin kaldırılması için çalışacağız. Yine onbinlerce siyasetçimiz şu an tutuklu, bunların serbest bırakılması için uluslararası arenada güçlü bir diplomasi yürüteceğiz. Bütün bu gündemlerin yanı sıra bu dikta rejimi ve tekçi anayasaya ‘Hayır’ demek içinde kampanyalar yürüteceğiz. DTK, TJA, HDP ve DBP’nin ortak planladığı çalışmalar olacak. Bu planlamada geniş halk toplantıları yapacağız. Halkın ‘Hayır’ demesi için çalışacağız.” (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Murat Somer: Yeni anayasa muhafazakar kesimin de zararına

SONRAKİ HABER

Dubai Port işçisi: İş yoğunluğu iki katına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...