22 Ocak 2017 13:28

Meclisten geçen 'uzlaşma komisyonu' işçiyi vurdu

İnşaatta başına kalas düşmesi sonucu ağır yaralanan Hasan Ülker'in davasında, Aliağa’da 'uzlaşma komisyonu' olmadığı için yargılama süreci tıkandı.

Paylaş

Aliağa’da iş güvenliğinin olmadığı inşaatta başına kalas düşmesiyle ağır yaralanan ve 9 aydır bilinci kapalı bir şekilde yaşama tutunmaya çalışan Hasan Ülker adlı işçinin dosyası “uzlaşma komisyonu”na gönderildi. Ancak Aliağa’da “uzlaşma komisyonu” olmadığı için yargılama süreci tıkandı.

İzmir Aliağa’da PETKİM AŞ ortağı SOKAR AŞ’nin taşeronu İlk İnşaat Firması’nın alt taşeronu Doğsan İnşaat’ta yükleme işçisi olarak çalışan Hasan Ülker 30 Nisan 2016 tarihinde iş kazası geçirdi.

Doğsan İnşaat’ın sahibi Zülfü Doğan’ın oğlu Batuhan Doğan, kazadan 15 gün önce işe başlayan ve mesaileri bitmesine rağmen “Kalacaksın, bu iş bugün bitecek” diyerek, Hasan Ülker’i yükleme işi için zorla mesaiye bıraktı. Mesai sırasında demir boruların yüklendiği 9 cm çapındaki kalaslardan biri kırılarak Hasan Ülker’in kafasına düştü. Yere yığılan Ülker önce Aliağa Devlet Hastanesine, ilk müdahalenin ardında da Ege Üniversitesi Tıp Fakültesine kaldırıldı. 83 gün boyunca yoğun bakımda tutulan Hasan Ülker son 3 aydır da evinde bilinci kapalı bir şekilde yatıyor.

Olayın hemen ardından başlatılan soruşturma 1 Aralık 2016 tarihinde tamamlandı. Soruşturma sonucunda savcılığa sunulan bilirkişi raporunda olay sırasında vinç operatörlüğü yapan Doğsan İnşaat şirketinin sahibi Zülfü Doğan’ın oğlu Batuhan Doğan kusurlu bulundu. Raporda, Doğan’ın yavaş çalışması ve demir borularını yavaş bir şekilde indirmesi gerekirken bu işlemleri çok hızlı yaptığı için demir boruların yüklendiği 9 cm çapındaki kalaslardan biri kırılarak Hasan Ülker’in kafasına çarpıp ağır yaralanmasına sebebiyet verdiği belirtildi. Vinçle yapılacak çalışmalarda alınacak güvenlik tedbirlerinin göz ardı edildiği kaydedilen raporda, Batuhan Doğan kazada “asli kusurlu” bulundu.

Soruşturmanın ardından savcılık dosyayı geçtiğimiz ay Meclisten geçen “uzlaşma komisyonu” yasasına göre mahkemeden önce “uzlaşma komisyonuna” gitmesi gerektiğine karar vererek arabulucuya gönderdi. Ancak Aliağa’da “uzlaşma komisyonu” olmadığı için yargılama süreci tıkandı ve açılması gereken kamu davası bir türlü açılamadı.

Patronun sürekli kaçtığını ifade eden baba Kemal Ülker, “Zülfü Doğan kendini kurtarmanın peşinde. Ancak ben ne olursa olsun davamın peşini bırakmayacağım” dedi. Abla Seçil Ülker de tazminatın peşinde olmadıklarını belirterek, “Bir lira dahi almayalım ama Batuhan Doğan cezasını alsın. Bizim kararımız kesinlikle budur” dedi.

Hasan Ülker ve ailesinin avukatlığını yapan İmdat Ataş ise “Türkiye’de yaşanan iş cinayetinin tekrarını bu davada da görüyoruz” diye konuştu. İşçilere iş güvenliği eğitimi verilmediğini söyleyen Ataş, “Tabi buna yasal olarak kaza deniliyor biz buna iş cinayetine teşebbüs diyoruz” dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu'dan Kamer Genç açıklaması

SONRAKİ HABER

Gambiya diktatörü sonunda koltuğu bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...