22 Ocak 2017 13:06

Bursalı işçiler: Grev yasakları patrona hizmet ediyor

Grev yasakları Bursa’da faaliyet gösteren metal, gıda, tekstile ve farklı sektörlerden işçilerin tepkisini çekti.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa’da faaliyet gösteren metal, gıda, tekstile ve farklı sektörlerden işçiler grev yasaklarına tepki göstererek bu yasakların milli güvenliği deği patronları koruma amacı taşıdığını söyledi.

Grev yasaklarının bütün işçilerin sorunu olduğunu belirten işçiler, geçmiş deneyimlerinden yola çıkarak “İşçiler her şeye rağmen mücadele etmeyi seçtiklerinde kazanım elde etti” diyor. Grev yasakları karşısında sendikaların bir şey yapmamasını da eleştiren işçiler, “Grev yasağı sadece o işyerinde örgütlü sendikaların sorunu değil, bütün sendikaların sorunu. Bu nedenle ortak mücadele edilmeli” dedi. Yasakların kaldırılmasını isteyen işçiler, sınırsız grev hakkı talep etti. 

GREV YASAKLAMALARINI KABUL ETMİYORUZ

2015 metal direnişine katılan, direnişin kırılmasının ardından işçilerin zorla Türk Metal’e üye yapıldığı Coşkunöz’den bir işçi, 2017 MESS sözleşmesinden beklentilerin yüksek olduğunu söyledi. Metalde art arda yaşanan grev yasaklarının kendilerine de gözdağı olduğunu ifade eden işçi, şunları söyledi: “Ama bu yasaklamalara karşı işçiler biz bu sözleşme döneminde istediğimizi alacağız bunun başka bir yolu yok diyor. Grev yasaklamalarını kabul etmiyoruz. Grev yasaklamaları karşısında sendikaların hazırlıklı olması gerekiyor. Hükümetler zaten patronlardan yana tutum alıyor bizler de bunu görerek hareket etmeliyiz.” 

DEVREYE HÜKÜMET GİRİYOR

“Bizler ne zaman hakkımızı istesek bir şekilde engelleniyor” diyen tekstil işçisi, şöyle devam etti: “Bu durumları artık ezberledik. Polisle bastırılıyor eylemin, patron işçiyi atmakla tehdit ediyor bunlar engel olamayınca devreye hükümet girip sorunu komple çözüyor. İki gün önce yaşananlarda bunun bir örneği, metal grevi yasaklanarak biz istemiyoruz bu grevi çünkü patronları zor durumda bırakacak o yüzden erteledik gitti diyorlar. İşçiyi koruyacağına patronları koruyorlar. Her yıl kârlarına kâr katıyorlar ama işçiye gelince, işler kötü deniyor. Bakan da çıkıp istemenin sonu yok diyor ve onların dediği oluyor. Eğer bu durum karşısında gerçekten ses çıkarmazsak bundan sonra ki olacaklar da bugün yaşananların bir başka haliyle karşımıza çıkacak.”

DEVLET ELİYLE İŞÇİNİN HAKKI GASBEDİLDİ

Devlet eliyle işçinin hakkı gasp edildi diyen Nestle gıda işçisi, “Bu büyük bir haksızlık patronla işçi arasında ki olaya neden hükümet dahil oluyor. İşçi en doğal hakkını istiyor patronda vermeyerek açıkça hırsızlık yapıyor burada. Grevleri erteleyerek, yasaklayarak patronların bu hırsızlıklarına göz yumuluyor. Her şeye zam geliyor, vergiler artıyor ama işçinin maaşı artmıyor aksine düşüyor. Bu duruma tepki gösterdiğinde de engel olunuyor. Artık sıkacak ne diş kaldı ne de kemer” dedi.

YARIN ÇOK GEÇ OLMADAN

Asgari ücrete 104 TL zam yapıldı onu da zorunlu BES’le geri alıyorlar diyen Durmazlar Makine işçisi da şunları söyledi: “Her geçen gün daha da yoksullaşıyoruz. Biz geri çekildikçe her defasında daha fazla üzerimize geliyorlar. Grev hakkımız sözde var ama o da hükümet eliyle yasaklanıyor. Yarın bugün grevi de kaldırdık derlerse şaşırmam artık. Bu gidişata dur demeliyiz sessiz kaldıkça daha çok kayıp oluyor. Artık iş kolu fark etmeden mücadele ederek kayıplarımızı gidermeliyiz, yoksa yarın bizim için çok geç olabilir.” 

AYNI İLDE İKİ GREV, BİRİ YASAK BİRİ DEĞİL

5 aydan fazla süredir grevde olduklarını anlatan Petrol-İş üyesi Gemlik Gübre işçisi, şunları söyledi: “İşçilerin mücadelesi ne zaman patronlara dokunuyor o zaman hükümet devreye giriyor. Bunun en güzel örneği biziz. Neden Asil Çelik grevi ve sonrasında EMİS’e bağlı iş yerlerinde ki grev ertelendi. Çünkü orada üretimin durması patrona büyük zarar verecekti. Bizimki gibi gübre satışının yasaklandığı bir durum söz konusu değil. Bizde gübre satışları yasak olduğu için üretimin olmaması patronun da işine geliyor ve grev yapmamıza ses çıkarmıyorlar. Ama grevi duyurmak için eylem yapacağız dediğimizde polis karşımıza dikiliyor OHAL var yapamazsınız diyorlar. Sessiz sedasız kimse bilmeden grevinizi yapın diyorlar. Yarın bugün gübre satış yasağı kalktığında anlaşın yoksa yasaklayacağız diyeceklerini biliyoruz. Patronun huzuru kaçmasın keyfi yerinde olsun yeter mantığı güdüyor hükümet. İşçiye de ne hali varsa görsün diyorlar.” Yasak ve engellere karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen işçi, “Bu desteği grevleri ertelenen işçi arkadaşlarımıza hep birlikte vermeliyiz. Yoksa kaybeden hepimiz oluruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Tekvando şampiyonası sona erdi 

SONRAKİ HABER

Birecik'te otomobilin çarptığı çizgili sırtlan öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...