22 Ocak 2017 07:16

Nürtingen ırkçılığa karşı buluştu

Irkçı AfD Partisinin Baden Württemberg eyalet kongresi Nürtingen'de yapıldı. Ancak kentte gün boyu ırkçılık karşıtı eylem ve etkinlikler damga vurdu.

Paylaş

Ali CARMAN
Nürtingen

Almanya’da mülteci düşmanlığı, islam ve yabancı karşıtlığı söylemleri ile gündemde düşmeyen ırkçı AfD (Almanya için Alternatif) Partisi genel parlamentoya girmeye yönelik çalışmalarına devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Baden Württemberg eyalet kongresinin Esslingen de yapılacağı duyulur duyulmaz demokratik kurumlar hemen harekete geçti. Onlarca kurum büyük bir eylem hazırlığındayken AfD kongresinin iptal edildiği duyuruldu.

'ŞEHRİMİZ RENKLİDİR... RENKLİ KALACAK / IRKÇILIĞA HAYIR'

Aradan çok zaman geçmeden eyalet kongresinin Nurtingen Stadthalle salonunda yapılacağı öğrenildi. IG Metal, ver.di sendikası, anti-faşist örgütlenmeler, SPD, Sol Parti, Kiliseler ve şehirdeki bütün dernekler bir araya gelerek ‘Şehrimiz renklidir... Renkli kalacak/Irkçılığa Hayır’ çağrısıyla yoğun bir çalışmanın içine girdiler. Şehrin dört bir yanı afişlerle donatıldı.

Dün sabah saat 7'den itibaren ise özellikle gençler ırkçı partinin kongresini yapacağı salonun etrafında gruplar halinde toplanmaya başladı. Saat 9'da istasyonun önünden salona doğru "naziler defolun", "yaşasın uluslararası dayanışma" sloganları eşliğinde yürüyüşe geçildi.

Kongre salonu çepeçevre bariyerlerle kapatıldı. AfD delegeleri ancak polis korumasında salona girebildi. Zaman zaman çürük domates ve yumurtalar ırkçılara fırlatıldı.

EKSİ 12 DERECE SOĞUĞA RAĞMEN ALANDAN AYRILMADILAR

Hava sıcaklığının eksi 12 derecelerde olmasına rağmen kimse uzun süre eylem yerinden ayrılmadı. Altı aylık bebekten, gençlere, her yaştan kadın-erkek göstericiler ellerinde Sophie Scholl resimleri ile tepkilerini gösterdiler.

Dünyaya renkli bakmak gerekir yazan sarı-kırmızı camlı kocaman bir gözlük alanın bir kenarında dikkatleri üzerine çekti. Gençlik örgütleri açmış oldukları bilgilendirme masalarının yanı sıra resim, tiyatro, müzik gibi etkinlikler gerçekleştirdi. Çocuklar rengarenk tebeşirlerle yerlere yazılar yazdılar.

MİTİNG SCHILLERPLATZ MEYDANINDA YAPILDI

Alanda toplananlar saat 10'da bir kez daha şehir merkezine doğru yürüdü. Kitleyi kışkırtmak isteyen polis yürüyüş esnasında bir genci gözaltına aldı.

Ana miting Schillerplatz alanında yapıldı. 1981 yılında bu yana Nürtingen’de müzik çalışmaları yapan ‘Coro per resistancia’ faşizme karşı direniş marşlarını alkışlar eşliğinde okudular. Miting sırasında "Şimdi bir grup mülteci aramızda" sözlerinin ardından alanda yüzlerce kişinin çoşkulu biçimde "hoş geldiniz" sözleri yankılandı. Onlarca kişi, gönüllü olarak mültecilere yardım ettiğini gururla belirttiler.

Kurum temsilcileri bir bir sahneye çıkarak eylemden duydukları sevinci ve coşkuyu ifade etti.Mitingin ana konuşmacısı IG Metall Esslingen şubesi başkanı Gerhard  Vick oldu. Konuşmasında sendikaların ırkçılık konusunda daha aktif olmaları gerektiğini belirten Vick birlikte mücadelenin altını çizdi.

Şehrin en büyük kitapçısı ‘Buchanlung Zimmermann’ neden eyleme destek verdiğini belirten kısa notları renkli kartonlara asarak dile getirdi.

Kiliseler havanın soğuk olmasını dikkate alarak ücretsiz olarak sıcak çorba dağıttı. Sıcak şarap verenler, kahve ikram edenlerle havanın soğukluğunu kimse dikkate almadı.

ÖNCEKİ HABER

Kuşadası'nda imar tepkisi

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan referandum değerlendirmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...