22 Ocak 2017 05:35

Semt pazarlarını önce dolar, sonra sel vurdu!

Batmanlı pazarcılar: Fiyatlar çok pahalı, ne alış ne satış yapıyoruz.

Paylaş

Doların yükselişine bağlı olarak reel ekonomide yaşanan durgunluk ve ardından seraları vuran sel nedeniyle semt pazarları kan ağlıyor. Batman’ın en işlek pazarlarından biri olan Alo Tevşo Pazarı da bu durumdan oldukça etkilendi. Pazarcılar, bu durumu aşabilmenin tek yolunu barışa bağlıyor.

DOLAR YÜKSELİNCE FİYATLAR DA ARTTI

16 yıldır pazarda meyve ve sebze satan Mehmet Güneş, doların yükselmesiyle birlikte fiyatların da arttığını söyledi. Mersin’de yaşanan sel felaketinin de pazarları etkilendiğini dile getiren Güneş, pazara gelen yurttaşların alım gücünün de kalmadığını dile getirdi. Güneş, “Satış yapamıyoruz. Dolar almış başını gidiyor. Dolar yükseldikçe fiyatlar da artıyor. Pazara gelen insanlar da fiyatları yüksek bulduğu için tepki gösteriyorlar ve alışveriş yapmıyorlar. Biz de satış yapamıyoruz” dedi.

‘İNSANLAR ARTIK MEYVEYİ LÜKS GÖRÜYOR’

Ekonomik durumlarının gün geçtikçe kötüye gittiği anlatan ve pazarda üç yıldır meyve satan İlhan Tülay, “Eskiden işlerimiz daha iyiydi. Ekonomik durumumuz da daha iyiydi. Şimdi geçimimizi bile sağlayamıyoruz. Eskiden meyve sebze alan insanlar artık meyve almayı lüks olarak görmüyor. İnsanlar artık öncelikli ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor” dedi.

Tülay, fiyat artışının nedenini ise şu şekilde değerlendirdi:
“Aldığımız ürünlerin çoğunluğu batıdan geliyor. Orada yaşanan en ufak bir olumsuz durum fiyatlara yansıyor. Mersin’de yaşanan sel felaketi de fiyatların artmasında etkili oldu. Fiyatlar eskiye oranla yüzde 60 artmış durumda. Biz bu süreçten bıktık artık. İşlerimizi yapamıyoruz.”

‘DOLAR YÜKSELİNCE İNSANLAR ALIŞVERİŞ YAPMIYOR’

İhsan Ekinci de, “Eskiden satışlarımız çok iyiydi. Şimdi ise getirdiğimiz ürünler elimizde kalıyor, satamıyoruz. İnsanlar alışveriş yapamıyor. Dolar yükseldiği için insanlar ellerindeki parayı harcamak istemiyor. Bu yüzden doların düşmesini ve ekonomik durumumuzun iyileşmesini istiyoruz” dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Sur raporu bakanlığı rahatsız etti

SONRAKİ HABER

Hindistan’da tren kazası: 27 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...