22 Ocak 2017 05:11

Sur raporu bakanlığı rahatsız etti

UNESCO’nun talebi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın istediği Sur raporunda geçen ‘Yapılar tank atışlarından zarar gördü’ ifadesi sansürlendi.

Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO'nun talebi üzerine Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan tarihi Sur ilçesiyle ilgili rapor istedi. Raporda yer alan “Yapılar tank atışlarından zarar gördü” bölümü bakanlığı rahatsız etti. Bakanlık ikinci bir rapor istedi. İkinci raporda, tank kısmı çıkarıldı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından koruma altına alınan Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı bir yılı aşkın süredir devam ediyor. 103 gün çatışmaların yaşandığı ilçede Bakanlar Kurulu tarafından alınan “Acele kamulaştırma” kararıyla 6 mahallede hala yıkım sürüyor. Kentin mimari dokusunun tahrip edilmesine yönelik gösterilen tepkiler üzerine UNESCO, kentin tampon bölgesi olan ve yıkımın devam ettiği mahalleler için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bilgi istedi.

‘YAPILAR TANK ATIŞLARINDAN ZARAR GÖRDÜ’

Bunun üzerine Kültür ve Turizme Bakanlığı, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne Sur’da koruma altında olan yapıların son durumuyla ilgili bilgilendirme raporu hazırlama talimatını verdi. Edinilen bilgilere göre, yapılan inceleme ve araştırmalar sonucu hazırlanan rapor Ankara’ya gönderildi. Söz konusu raporda, 103 gün süren çatışmalar sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait tankların ilçede yaptığı top atışlarından dolayı koruma altında olan 220 tescilli eserin zarar gördüğü ve 50 tescilli yapının ise tamamen yıkılarak restore edilemeyecek durumda olduğuna yer verildi.

İKİNCİ RAPOR: TANK KISMI ÇIKARILDI

Hazırlanan rapor sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Koruma Kurulu yetkililerini Ankara’ya çağırdı. Bir dönem UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanlığı da yapan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, rapordan duyduğu rahatsızlığı kurul yetkililerine iletti. Bakan ile yapılan toplantı ardından koruma kurulu üyeleri kabul edilmeyen rapor yerine başka bir rapor hazırladı. “Tank atışlarının zarar verdiği” ifadesi bu kez rapordan çıkarıldı. İkinci kez hazırlanan rapor yeniden bakanlığa sunuldu. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Zülfü Livaneli'nin kitap afişine OHAL engeli

SONRAKİ HABER

Semt pazarlarını önce dolar, sonra sel vurdu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...